https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 SDA Sandžaka najoštrije osuđuje ubistvo aktiviste bošnjačke koalicije "Vakat" na sjeveru Kosova - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

SDA Sandžaka najoštrije osuđuje ubistvo aktiviste bošnjačke koalicije "Vakat" na sjeveru ...

SDA Sandžaka najoštrije osuđuje ubistvo aktiviste bošnjačke koalicije

SDA Sandžaka najoštrije osuđuje ubistvo aktiviste bošnjačke koalicije "Vakat" na sjeveru Kosova

Povodom tragičnog događaja koji se desio u selu Postenje u opštini Leposaviće, na sjeveru Kosova, u kome je ubijen aktivista bošnjačke liste „Vakat" Šefko Salković i teže ranjen Edvin Islamović, takođe aktivista bošnjačke koalicije „Vakat" kada su nepoznati napadači iz vatrenog oružja pucali na vozilo u kome su se oni nalazili, Stranka Demokratske Akcije Sandžaka izdaje sljedeće:

 

S A O P Š T E NJ E    Z A   J AV N O S T


SDA Sandžaka oštro osuđuje upotrebu sile i nasilja u postizanju političkih ciljeva i nametanju političkih rješenja. Zalažemo se za demokratsku utakmicu programa i ideja, aktivnim učešćem Bošnjaka na izborima.
Izražavamo žaljenje i bol zbog ubistva Šefka Salkovića, i ranjavanja Edvina Islamovića aktivista bošnjačke izborne koalicije na Kosovu „Vakat" koji su žrtve terorističkog napada, koji je izvršen u opštini Leposavić, na sjeveru Kosova.

SDA Sandžaka ocjenjuje da se radi o unaprijed pripremljenom, dobro organizovanom i profesionalno obavljenom zločinu čiji je cilj da pošalje jasnu poruku i prijetnju kosovskim Bošnjacima koji žele da učestvuju na raspisanim izborima 12.decembra 2010.god.

S obzirom na ubistvo pedijatra dr. Mesuda Džekovića pred svojom kućom u Bošnjačkoj mahali, početkom jula tekuće godine, zaključujemo da je simptomatično to što Bošnjaci na sjeveru Kosova postaju žrtve takvih, profesionalno izvršenih ubistava.

Zabrinjava činjenica da u 21. vijeku u nekim, nazovimo demokratskim i pravno uređenim društvima na Balkanu, počinioci i najtežih krivičnih djela nad Bošnjacima ostaju neotktiveni ili nekažnjeni. SDA Sandžaka poziva Bošnjake Kosova na mir, strpljivost i jedinstvo kako bi učestvovali u izgradnji demokratskih institucija i ostvarili efikasne zaštitne mehanizme.

SDA Sandžaka poziva vlasti Kosova i EULEX da hitno i uredno sprovedu istragu kako bi se u najkraćem roku pronašli izvršioci ovih zločina nad Bošnjacima i njihovi nalogodavci.
Takođe, pozivamo i MUP Srbije da sa svoje strane pomogne u rasvjetljavanju ovog zločina.

 

 

 

 

Novi Pazar,                                                                                            SDA Sandžaka
09.12.2010.                                                                                       Informativna služba

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37