Učitavanje sajta

Vijesti

Da se Srebrenica nikada, nigdje i nikome ne ponovi

Da se Srebrenica nikada, nigdje i nikome ne ponovi

Da se Srebrenica nikada, nigdje i nikome ne ponovi

Povodom 11. jula, dana sjećanja na žrtve Srebrenice, narodni poslanik Enis Imamović u izjavi za medije ocenio je da je današnje saopštenje parlamenta mali, ali važan korak u pozitivnom smjeru.

Naglasio je potrebu nadlježnih organa da se i najmanji vid međunacionalne netrpeljivosti mora sasjeći u korenu i da je Srebrenica jedna velika opomena.

U njegovoj izjavi se još navodi:

“Pozivajući se na presudu Međunarodnog suda pravde o Srebrenici, Narodna Skupština Republike Srbije, usvojila je svoju Deklaraciju o Srebrenici. 

Tim činom, započet je proces koji će još dugo biti pred nama, a na zalost i pred generacijama koje dolaze. 

Današnje saopštenje Parlamenta u povodu 11. Jula, Dana sjećanja na žrtve Srebrenice, je jedan mali, ali važan korak u pozitivnom smjeru. 

Samo sjećajući se i poštujući žrtve Srebrenice, te sviješću o okolnostima koje su dovele do Srebreničkog genocida nad Bošnjacima. 

Sviješću da postoje ideje i ljudi koji su spremni na tako svirep i strašan čin, mi se zapravo staramo da se Srebrenica, nikada, nigdje i nikome ne ponovi. 

Pred nama je dugotrajan, ali važan proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život, zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda. 

U tom cilju, izražavamo duboko žaljenje i zbog svih nevino stradalih žrtava, drugih nacionalnosti u ratovima ‘90tih, saosjećamo se sa bolom njihovih porodica. Bez obzira koliko taj proces bio dug, a cilj daleko, na njih smo obavezni zbog generacija koje su došle i koje tek dolaze. 

Mi danas živimo u zemlji čiji je Parlament usvojio Deklaraciju kojom se potpuno poštuje i prihvata presuda Međunarodnog suda pravde o Srebrenici. 

Mi, međutim, živimo i u zemlji u kojoj se gotovo na svim sportskim manifestacijama na kojima učestvuju Bošnjaci, ističu transparenti i uzvikuju bolesne parole o noževima i žici, koji vrijeđaju i omalovažavaju žrtve Srebrenice, njihove porodice i jihovi sunarodnike. 

Dokle god šutimo na takve pojave, i dokle je takav zverski čin nekome povod da se osjeća ponosno i gordo, dokle svi ne budemo glasni i jednoglasni u osudi takvih pojava, naš zadatak biće težak, a cilj daleko. 

Postavlja se pitanje, da li je neko, nekada, na bilo koji način, procesuiran zbog isticanja i uzvikivanja bolesnih parola “o noževima i žici u Srebrenici” i hoće li nadlježni organi ikada učiniti nešto da se ovaj trend zaustavi?”, zapitao se na kraju svog izlaganja narodni poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka, Enis Imamović.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP