https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Bosanski jezik nema alternativu - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Bosanski jezik nema alternativu

Bosanski jezik nema alternativu

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin održao je danas Press konferenciju, na kojoj je govorio o dvije teme. Prva tema, pokušaj da se omogući Bošnjacima u Republici Srbiji da ostvare prava na lična dokumenta na svom maternjem, bosanskom jeziku i pismu, i druga tema, prijedlog za usvajanje Rezolucije o zločinu u Štrpcima koja je podnijeta u Skupštini Crne Gore od strane mladih intelektualaca, narodnih poslanika u Parlamentu Crne Gore.

Tekst Press konferencije predsjednika Stranke prenosimo u cjelosti:

SDA Sandžaka ustanovila je dana 14. aprila. 2022. da Bošnjaci u Srbiji ne mogu da podnesu zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata na bosanskom maternjem jeziku i pismu.

O tome smo na Press konferenciji dana 21.04. 2022. godine obavijestili javnost. 

Dana 26. aprila 2022. godine o tome smo u pisanoj formi  obavijestili ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije, i dostavili prijedlog za rješenje. Pošto nismo dobili odgovor, dana 23. maja 2022. godine uputili smo urgenciju ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije. 

Danas predstavnici SDA Sandžaka u Policijskoj upravi u Novom Pazaru imaju sastanak sa načelnikom Policijske uprave na tu temu.

Elektronski potpis iz lične karte je preduslov za poslovanje svih privrednih, društvenih i pravnih subjekata.  Od sklapanja ugovora i plaćanja računa pa do finansijskih izvještaja Agenciji za privredne registre.

Tako da su Bošnjaci u Srbiji dovedeni u neravnopravan položaj, usled nemogućnosti da ostvare svoja ustavna i zakonska prava. Moraju da biraju identitet ili ostala prava.

Poslanici u Skupštini Crne Gore; Adnan Striković i Suada Zoronjić 25. maja. 2022. podnijeli su Skupštini Crne Gore, prijedlog Rezolucije o zločinu u Štrpcima, 29. godina od ovog monstruoznog zločina.

Ovaj postupak mladih, hrabrih, politički zrelih, visokoobrazovanih intelektualaca, pokazuje da je velikosrpska ideologija poražena u Crnoj Gori.”

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP