https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Prestati sa diskriminacijom Bošnjaka u Prijepolju - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Prestati sa diskriminacijom Bošnjaka u Prijepolju

Prestati sa diskriminacijom Bošnjaka u Prijepolju

Stranka demokratske akcije Sandžaka, ogranak u Prijepolju, svim građanima Sandžaka čestita 20. novembar – Dan Sandžaka.

U povodu ovog značajnog blagdana SDA Sandžaka ogranak u Prijepolju poziva opštinsku vlast da prestane sa otvorenom diskriminacijom Bošnjaka.

SDA Sandžaka ogranak, u Prijepolju, poziva lokalnu vlast u Prijepolje da poštuju simbole Bošnjaka Sandžaka, i zastavu Bošnjaka Sandžaka istaknu na zgradi opštinske uprave i svim drugim institucijama sa kojih je u prethodnom periodu uklonjena.

Nakon što je u Službenom glasniku Republike Srbije broj 108 od 16.11.2021 godine pod brojem 108/2021-14 objavljena Odluka Bošnjačkog nacionalnog vijeća o tradicionalnom nazivu Fatihov most u naselju Šarampov u Prijepolju, pozivamo opštinsku vlast da odobri ugradnju kamene ploče sa podacima o graditelju mosta u Fatihov most, i budžetom opredjeli sredstva za postavljanje informativne table, a sve po preporuci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

Dana 20. novembra 1943. godine svi građani Sandžaka su se ujedinili u borbi protiv fašizma i u Pljevljima osnovali Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS). Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a u prisustvu 252 delegata izabrana su i 62 vjećnika. Među izabranim vjećnicima bilo je pripadnika svih nacionalnosti i vjera, a formiran je i Izvršni odbor sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsjednikom i Muratom ef. Šećeragićem kao potpredsjednikom.

Dan Sandžaka je blagdan svih građana Sandžaka, ustanovljen kao jedan od najsvijetlijih simbola sandžačkog naroda, nastavljajući ideju antifašizma, slobode i težnje za izgradnjom modernog sandžačkog društva utemeljeno na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom.

 

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP