https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 SANDŽAK KAO MOST SARADNJE BIH I KOSOVA - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

SANDŽAK KAO MOST SARADNJE BIH I KOSOVA

SANDŽAK KAO MOST SARADNJE BIH I KOSOVA

SDA Sandžaka bila je danas domaćin predstavnicima Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine i Pokreta Samoopredjeljenje iz Kosova. 
 
Stranku demokratske akcije BiH predstavio je prof. dr. Admir Mulaosmanović, član Predsjedništva SDA, kao izaslanik predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Delegaciju Pokreta Samoopredjeljenje činili su gospođa dr. Fatmire Kollçaku, potpredsjednica Pokreta i poslanica u Skupštini Republike Kosovo, prof. dr. Armend Muja, također poslanik u kosovskom parlamentu i gospodin Sami Kurteshi, predstavik Pokreta Samoopredjeljenje u Centralnoj izbornoj komisiji Kosova. 
 
Gosti su posjetili Centralu SDA Sandžaka, gdje ih je primio predsjednik dr. Sulejman Ugljanin sa saradnicima i narodnim poslanicima SDA Sandžaka, te gospodin Shaip Kamberi, predsjednik Partije za demokratsko djelovanje i šef poslaničkog kluba. 
 
Povod posjete bila je tribina pod nazivom „Ostvarivanje prava manjina u procesu evropskih i evroatlantskih integracija zemalja Zapadnog Balkana“, u organizaciji Poslaničke grupe "Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka". Na tribini su uzeli učešće: prof. dr. Admir Mulaosmanović (SDA BiH), dr. Fatmire Kollçaku, prof. dr. Armend Muja i Sami Kurteshi (Pokret Samoopredjeljenje - Lëvizja Vetëvendosje), Shaip Kamberi (Partija za demokratsko djelovanje - Partia për veprim demokratik ) i Enis Imamović (SDA Sandžaka). 
 
Završnim obraćanjem tribinu je zatvorio predsjednik Stranke demokratske akcije Sandzaka dr. Sulejman Ugljanin.
 
Cilj održavanja tribine je dijalog o položaju manjina na Balkanu i njihovoj budućnosti, poglavlju 23 i 24 u pregovorima Srbije sa EU i princip reciprociteta po pitanju manjina.
 
Tribina je zamišljena kao nastavak dijaloga o ovim i svim drugim pitanjima koja spadaju u domen ostvarivanja, zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih individualnih i kolektivnih prava. Događaj se bavio zajedničkim izazovima sa kojima se zemlje regiona suočavaju u procesu evropskih i evroatlantskih integracija; međusobnim odnosima novonastalih država zapadnog Balkana, statusom manjina, rješavanje političkih i teritorijalnih sporova i drugih otvorenih pitanja.
 
Na tribini je istaknuta važnost povezivanja bošnjačkog i albanskog naroda, Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo, ali i uloga Sandžaka u takvoj saradnji. Učesnici su posebno iskazali značaj Novog Pazara, koji na ovaj način opravdava svoj epitet tačke spajanja država i naroda na Balkanu. 
 
Zaključeno je da je ovo tek početak u izgradnji institucionalne saradnje zvaničnika dva naroda i dvije države, koja će se nastaviti i u Sarajevu i u Prištini. 
 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP