Učitavanje sajta

Vijesti

Sandžački Bošnjaci obilježavaju Dan zastave

Sandžački Bošnjaci obilježavaju Dan zastave

Bošnjačko nacionalno vijeće u čast obilježavanja 11.maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave u svim sandžačkim gradovima organizuje prigodne svečanosti i kulturne manifestacije.

Program obilježavanja Dana zastave otpočeo je 9. maja 2015. godine, promocijom Rječnika bosanskog jezika, autora prof. Dževada Jahića, u Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru, a istoga dana, u Tutinu i Sjenici, održane su polufinalne večeri Smotre bošnjačkih narodnih igara - SBONI 2015.

Centralna svečanost ovogodišnjeg obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave održana je u Novom Pazaru, 10. maja 2015. godine. U Glavnom uredu Vijeća, za visoke zvaničnike iz svih gradova Sandžaka, i goste iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, predsjednik Vijeća dr Sulejman Ugljanin, zajedno sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Bošnjaka iz Crne Gore, Munibom Ličinom, priredio je svečani prijem, nakon kojeg je uslijedilo tradicionalno podizanje zastave sandžačkih Bošnjaka ispred sjedišta Glavnog ureda Vijeća. Uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka „Ja sin sam tvoj“, zastavu na jarbol je podigla istaknuta sandžačka sportistkinja, reprezentativka Srbije u atletici, prvakinja Evrope u krosu i višestruka pobjednica mnogobrojnih atletskih takmičenja širom svijeta, Amela Terzić.

Čestitajući svim Bošnjacima njihov najveći nacionalni blagdan - Dan bošnjačke nacionalne zastave, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr Sulejman Ugljanin u svom svečanom obraćanju naglasio je nužnost očuvanja nacionalnog identiteta, ističući tom prilikom značaj zastave kao nacionalnog simbola svakog naroda.

Završna Smotra bošnjačkih narodnih igara SBONI 2015. započela je defileom učesnika Igara, od zgrade Glavnog ureda Vijeća do novopazarske Koncertne dvorane, u kojoj su publici na bravurozan način predstavila kulturno-umjetnička društva iz Brčkog, Goražda, Rožaja, Petnice, Tutina, Sjenice i Novog Pazara.

Program obilježavanja Dana zastave nastavlja se 11. maja 2015. godine, i to u Sjenici svečanim podizanjem zastave ispred zgrade opštine Sjenica i u Novom Pazaru otvaranjem izložbe likovnih radova i dodjelom nagrada pobjednicima na konkurisima i najbolje plasiranim učenicima na republičkom takmičenju iz bosanskog jezika. Istoga dana, počev od 20 sati u Domu revolucije u Prijepolju biće organizovana proslava Dana bošnjačke nacionalne zastave, a u bogatom kulturno-zabavnom programu učestvovaće folklorni ansambl Multimedijalnog centra iz Tutina i grupa „Derman“ iz Novog Pazara.

Dan bošnjačke nacionalne zastave, uz prigodne programe, narednih dana biće obilježen i u Novoj Varoši i Priboju.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP