https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 31 GODINA USPJEŠNOG RADA I U BORBI ZA UNIVERZALNE POZITIVNE VRIJEDNOSTI I PRIRODNA PRAVA - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

31 GODINA USPJEŠNOG RADA I U BORBI ZA UNIVERZALNE POZITIVNE VRIJEDNOSTI I PRIRODNA PRAVA

31 GODINA USPJEŠNOG RADA I U BORBI ZA UNIVERZALNE POZITIVNE VRIJEDNOSTI I PRIRODNA PRAVA

Obraćanje predsjednika SDA Sandžaka dr. Sulejmana Ugljanina na svečanosti povodom obilježavanja 31. godišnjice Stranke demokratske akcije Sadžaka, Novi Pazar, 29. jul 2021. godine.

Poštovani prijatelji i osnivači Stranke, članovi i simpatizeri, dragi gosti,

Sastali smo se danas ovdje povodom 31 godine našeg zajedničkog uspješnog rada i saradnje u borbi za univerzalne pozitivne vrijednosti i prirodna prava. Za pravo na život, slobodu, sigurnost, ekonomski razvoj bez uslovljavanja, pravo na identitet i dostojanstvo, za život dostojan čovjeka.

Imajući u vidu postignute rezultate, političku situaciju i druge okolnosti  u kojima djelujemo možemo biti zadovoljni,

Vaše prisustvo, posebno onih koji su došli iz udaljenih krajeva, zatim sadržina čestitki koje smo dobili od naših prijatelja koji uživaju visoki ugled i položaj u svom narodu i svijetu, sadržina izrečenih govora koje smo sada čuli, predstavlja za nas veliko priznanje i počast.

Osnovali smo ovu Stranku sa ciljem da riješimo status Sandžaka i status bošnjačkog naroda demokratskim sredstvima kroz institucije sistema.

U tom cilju ugradili smo ime Sandžaka u naziv Stranke .

Organizovani višegodišnji državni teror Miloševićevog režima u cilju stvaranja „velike Srbije“ uključujući i zločin genocida nad Bošnjacima, obesmislio je svaki vid demokratske borbe kroz institcuje sistema SRJ, a potom i Srbije.

Danas smo nakon 31 godinu na nekom novom početku. Naš je cilj da kroz institucije sistema izgradimo u ovoj državi demokratske institucije i stabilne mehanizme kako se nikad više Bošnjacima ili bilo kojem narodu ne bi ponovili zločini kakav smo mi preživeli, organizovani državni teror Miloševićevog režima.

U tom smislu sa Albancima Preševske doline, sa kojima dijelimo vijekovno istu sudbinu na ovim istim prostorima, formirali smo u Skupštini Srbije poslaničku grupu „Ujedinjena Dolina - SDA Sandžaka“ kao rezultat dobre saradnje duge tri decenije.

Jedno od najvećih dostignuća naše stranke je, što smo sačuvali međunacionalnu saradnju i toleranciju u Sandžaku, kao izrazito mutlinacionalnoj sredini, i ako je ovaj režim vršio teror nad nama u ime navodno srpskog naroda, nikad nismo osudili srpski narod zbog toga, već režim.

Pred nama su u narednoj godini opšti izbori u Srbiji, Redovni izbori za BNV, Popis stanovništva.

Naši prioriteti u političkom radu biće:

  1. Rješavanje statusa bošnjačkog naroda i statusa Sandžaka;
  2. Usaglašavanje Nacionalne strukture u tužilaštvu, sudstvu, policiji i ostalim državnim organima, institucijama i službama sa javnim ovlaštenjima u Sandžaku sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama; Bošnjaci su narod, imaju pravo da provode pravdu, a ne da budu građani drugog reda .
  3. Osnivanje regionalnih institucija u Sandžaku;
  4. Zabrana organizovanja i održavanja političkih, sportskih, kulturnih i drugih skupova koji mogu da naruše međunacionalne odnose u Sandžaku ili spadaju u skupove visokog rizika – uključujući vojne vježbe na Pešteri;
  5. Realizacija kapitalnih razvojnih, infrastrukturnih, energetskih i ekonomskih projekata u Sandžaku;
  6. Unapređenje društveno-političkog, socijalnog, ekonomskog i zdravstvenog položaja i statusa građana Sandžaka;
  7. Povećanje nadležnosti lokalne samouprave; vraćanje nadležnosti gradu Novom Pazaru koje treba da ima, opštinama koje treba da imaju, kao svuda u svijetu
  8. Izgradnja službenih prostorija Stranke; Naglašavam danas smo potpisali sporazum o kupovini velike lokacije od 10 ari da napravimo impoznantnu zgradu Stranke demokratske akcije Sandžaka. To će biti zgrada Stranke, a nakon toga Insitut za razvoj Sandžaka, u slobodnoj, modernoj, demokratskoj Srbiji
  9. Reforma političkog i izbornog sistema Srbije u skladu sa potrebama i interesima građana Sandžaka; Jedini posao koji politička stranka radi je reforma političkog sistema, promjena zakona i Ustava u skladu sa potrebama građana.
  10. Podrška evropskim i evroatlanstkim integracijama Srbije, vladavini pravednih zakona, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom;
  11. Podrška saradnji Srbije sa Bosnom i Hercegovinom i drugim novonastalim državama na Balkanu, uključujući i Republiku Kosovo;

U tom smislu otvaranje Generalnog konzulata Republike Turske i najavu otvaranja Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru su vidljivi plodovi te saradnje.

Naš cilj je moderna, ekonomski razvijena, pravna država Srbija, članica Evropske unije i NATO pakta, u kojoj će Sandžak imati specijalni status.

Takvu Srbiju želimo, to je naš koncept za voljenu Srbiju, a protiv smo velike Srbije, koja je izazvala haos na Balkanu.

U tom smislu pozivam sve političke stranke sa sandžačkim predznakom i sandžačkim identitetom na saradnju  da formiramo  sandžački poslanički klub. Treba da naučimo nešto i od ptica. Svako nek  ima svoje gnijezdo, ali budimo u jedno jato.

Dragi prijatelji, još jednom vam zahvaljujem na saradnji svih ovih 31 godinu i na večerašnjem učešću jer ste svojim dolaskom uveličali naš veliki jubilej.

Građanima Sandžaka, članovima i simpatizerima Stranke demokratske akcije Sandžaka, zahvaljujem na nesebičnoj podršci i našim zajedničkim uspjesima.

Želim vam svako dobro.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP