https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 SJEĆANJE NA AĆIFA EFENDIJU - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

SJEĆANJE NA AĆIFA EFENDIJU

SJEĆANJE NA AĆIFA EFENDIJU

Na današnji dan, 21. januara 1945. godine na Hadžetu odlukom komunističkih vlasti strijeljan je gradonačelnik i komandant odbrane Novog Pazara u Drugom svjetskom ratu, Aćif Hadžiahmetović.

Aćif Hadžiahmetović, u narodu poznatiji kao Aćif efendija je bio najistaknutiji sandžački političar u to vrijeme i centralna figura društveno-političkog organizovanja Bošnjaka Sandžaka.

Aćif-efendija je u Sandžaku ostao poznat kao osnivač i predsjednik političke stranke Džemijet, narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca i Skupštini Kraljevine Jugoslavije, načelnik sreza i kao čovjek koji je organizovao odbranu građana Novog Pazara od četničkih napada tokom Drugog svjetskog rata.

Kao jedan od nacionalnih heroja Bošnjaka, Aćif efendija ostaje upamćen i kao čovjek koji je pored odbrane Novog Pazara od napada četnika, zaustavio dalje iseljavanje stanovništva iz Sandžaka.

Za Aćif ef. Hadžiahmetovića je poznato da je u vrijeme ratnih dana organizirao zaštitu lokalnog srpskog stanovništva, na taj način što je određivao da svaku srpsku kuću ili porodicu čuva bošnjačka porodica.

INFORMATIVNA SLUŽBA SDA SANDŽAKA

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP