https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Srbija zbog sebe mora priznati i osuditi genocid u Srebrenici - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Srbija zbog sebe mora priznati i osuditi genocid u Srebrenici

Srbija zbog sebe mora priznati i osuditi genocid u Srebrenici

Narodni poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Enis Imamović izjavio je danas da državni vrh Srbije, predsjednik i premijerka, relativizuju, negiraju, čak i veličaju genocid u Srebrenici, zajedno sa njegovim počiniocima. On je pozvao državne organe Srbije da priznaju genocid u Srebrenici i zabrane njegovo negiranje.

“To je samo još jedna potvrda između današnjih vlasti u Srbiji i velikosrpske ideologije i kontinuitet Miloševićevog režima i politike koja je dovela do genocida nad Bošnjacima”, izjavio je danas Imamović u Skupštini Srbije obraćajući se povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

On je u obraćanju medijima istakao da u tome, pored političara iz vladajuće većine učestvuje i znata dio opozicionih stranaka.

Imamović je poručio da Srbija zbog sebe mora priznati genocid u Srebrenici, osuditi ga, ali i zabraniti svako njegovo negiranje.

Podsjetio je da je Rezolicija o genocidu u Srebrenici koju je SDA Sandžaka ranije predložila parlamentu Srbije usmjerena ka ozdravljenju društva u Srbiji.

“Cilj je da se skine teret sa novih i mlađih generacija srpskog naroda. Danas vidimo mlade generacije koje nisu bile rođene za vrijeme genocida u Srebrenici, a za položaj i prihvatanje društva se bore tako što veličaju genocid i osuđene ratne zločince. S druge strane vidimo i mlade ljude koji se bore za istinu i pravdu ali su na meti napada na ulici i od strane režimskih medija. Zato nas i ne čudi pojava otvorenog fašizma u Srbiji. Bošnjaci su ga prvi osjetili i upozirili da svako ćutanje države na ove pojave predstavlja ohrabrenje da se ova bolest nesmetano širi”, ukazao je Imamović.

Prema njegovim riječima nacionalni mediji davanjem prostora ratnim zločincima učestvuju u negiranju genocida, politika koja je dovela do genocida mora biti osuđena, kažnjena, a rezultati takve politike poništeni “kako bi buduće generacije u miru gradile sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost”.

“To je jedini način da se zaustavi ponovno stvaranje svijesti da se interesi jednog naroda i jedne države mogu ostvarivati na štetu drugog naroda i druge države. Poštovanje žrtava je osnovni cilj, a priznavanje osuda i zabrana negiranja genocida su prvi koraci koje Srbija mora učiniti ako hoće da pokaže iskrenu i ozbiljnu namjeru da gradi dobre odnose s Bosnom i Hercegovinom i između bošnjačkog i srpskog naroda”, poručio je poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović podsjetivši da je to i uslov za pristupanje Srbije EU.

“Očito je da evropska zajednica u svojim redovima ne želi one koji negiraju i podržavaju genocid”, zaključio je.

On je ocjenio da da je Srbija, pored prikrivanja, negiranja, zaboravljanja i ponavljanja genocida, zemlja drugih zločina, te da o tome govori njeno ponašanje prema genocidu u Sjenici, Šahovićima,Prijedoru, Srebrenici… prema otmicama u Sjeverinu i Štrpcima, masovne grobnice kosovskih Albanaca na teritoriji Beograda, ali odnos prema najskorijim ubistvima bošnjačkih mladića Fahrudina Skarepa i Ernada Bakana.

Izvor: Portal "SNEWS"

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP