https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Početak realizacije projekta ljudske sigurnosti u regiji Sandžak - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Početak realizacije projekta ljudske sigurnosti u regiji Sandžak

Početak realizacije projekta ljudske sigurnosti u regiji Sandžak

Početak realizacije projekta ljudske sigurnosti u regiji Sandžak

Agencije Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji počele su danas u Novom Pazaru sprovođenje projekta "Unapređenje ljudske sigurnosti za ranjive zajednice u jugozapadnoj Srbiji". Plan je da ovaj dvogodišnji projekat pomogne marginalizovanim grupama, stvaranjem novih radnih mesta, poboljšanjem pristupa javnim i socijalnim uslugama i interkulturalnim dijalogom.

Kao nosioca ovog projekta izabrana je Kancelarija za razvoj nedovoljno razvijena područja republike Srbije kojom rukovodi predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin. Planirano je da se ovim programom u naredne dvije godine u region Sandžaka uloži 2,8 miliona dolara i da direktni korisnici ovog budu 60.000 građana ovog regiona. Tim povodom danas u Novom Pazaru je upriličena promocija ovog projekta predstavnicima gradskih vlasti Novog Pazara, kao i prestavnicima vladinih i nevladinih organizacija svih sandžačkih opština u kojima će projekat biti realizovan. O projektu i njegovom značaju za Sandžak govorili su ministar dr. Sulejman Ugljanin, Njegova ekselencija Tošio Cunozaki ambassador Japana, te administrator Programa UN za razvoj Vilijam Infante, njegova pomoćnica Čihan Sultanoglu.

“Zahvaljujem se gospodinu Infanteu što smo samo nakon dva mjeseca od prvog razgovora o ideji unapređenja ljudske bezbednosti za migrante i druge ugrožene zajednice došli do jednog praktičnog ostvarljivog razultata. Novi Pazar se ne smatra nerazvijenim ali je sami centar jedne nerazvijene regije Sandžaka, a po broju nezaposlenih trebao bi da bude u vrhu nerazvijenih.” – istako je ministar Ugljanin na otvaranju prezentacije.

Svojim radom imam želju da sinergišem svu energiju prema jednom pravom cilju i da okupim sve medjunarodne organizacije i druge institucije koje pomažu nerezvijene opštine i tako rešimo nagomilane probleme građana. Kao konkretan rezultat toga rada je i ovaj projekat koji će, nakon realizacije, umnogome olakšati život građana Sandžaka.

“Očekujem da će nadlježni u gradskoj upravi Novog Pazara iznaći adekvatan prostor i lokaciju za podizanje objekta predvidjenog ovim projektom, sa svim planskim aktima i potrebnom infrastrukturom. Iskreno se zahvaljujem građanima Japana i Njegovog ekselenciji ambasadoru Cunozakiju, da i pored prirodne teškoće u kojoj se nasal njihova zemlja oni su izdvojili ova velika sredstva da pomognu ugoroženima.” zaključio je ministar dr. Ugljanin.

“Novi Pazar, kao centra regije Sandžak, je izuzetno dobro mjesto za realizaciju ovog projekta i kao takav će sigurno biti dobar pilot projekat za uspješnost budućih projekata u drugim gradovima i opštinama. Kada je bezbednost u pitanju, u najširem obliku, od sigurnosti života do sigurnosti u zapošljavanju, mi u gradu Novom Pazaru o tome želimo da vodimo posebnu brigu zbog prošlih vremena kroz koja smo prolazili te zbog toga smatramo ovaj projekat izuzetno značajnim za naš kraj.” rekao je predsjednik Skupštine grada Novog Pazara Fuad Baćićanin.

Delegacija predstavnika Ujedinjenih nacija i ambasade Japana sa svojim domaćinima tokom dana obišla je nekoliko lokacija u gradu Novom Pazaru i posjetila romsku zajednicu u selu Blaževo.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP