https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Konsenzus u Sandžaku - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Konsenzus u Sandžaku

Konsenzus u Sandžaku

Press konferencija predsjednika SDA Sandžaka Dr. Sulejmana Ugljanina.

Izjavu predsjednika Ugljanina prenosimo u cjelosti:

"Uvaženi predstavnici medija,

Imajući u vidu:

Da Bošnjaci u Srbiji imaju mnogo problema i mnogo nerješenih pitanja;

Da postoji veliki broj bošnjačkih političkih stranaka kojima se komada i sitni bošnjačko biračko tijelo;

Da u ovoj situaciji ni jedna bošnjačka stranka nema dovoljno legitimiteta da zastupa interese bošnjačkog naroda u Sandžaku;

Postavlja se pitanje da li veliki broj bošnjačkih političkih stranaka u Sandžaku koristi Bošnjacima ili su postale glavna prepreka u rješavanju statusa bošnjačkog naroda u Srbiji?

Savjet za nacionalnu stratešku politiku Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše političko i predstavničko tijelo Bošnjačkog naroda Sandžaka pokrenulo je postupak za utvrđivanje osnovnih zajedničkih elemenata bošnjačke nacionalne politike za koje postoji (konsenzus) -  najveća moguća saglasnost u bošnjačkom narodu. To bi obavezivalo sve političke faktore, prvenstveno političke stranke sandžačkih Bošnjaka, da to ugrade u svoj program i da se javno zalažu za te vrijednosti.

Ovo je dobar osnov da se uspostavi ozbiljna strateška saradnja političkih faktora sa bošnjačkim nacionalnim i sandžačkim teritorijalnim identitetom, što je prvi korak za formiranje bošnjačkog a potom i sandžačkog poslaničkog kluba.

SDA Sandžaka podržava aktivnosti BNV na ovom planu i uzećemo aktivno učešće u tom procesu.

Reakcija na odgovor Ustavnog suda Srbije

Izmjenama i dopunama manjinskih zakona koje je usvojila Skupština Srbije 20. juna 2018. godine Vučićev režim je umanjio ranije stečena prava manjina u Srbiji.

Time je Bošnjacima u Sandžaku uskraćeno pravo da budu adekvatno zastupljeni u tužilaštvu, sudstvu, policiji i drugim državnim organima i službama sa javnim ovlašćenjima, što bošnjački narod dovodi u podređen položaj.

Novim zakonom brisan je član 21. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina kojim je bilo propisano, citiram: „prilikom zapošljavanja u javnim službama, uključujući i policiju, vodi se računa o nacionalnom sastavu stanovništva, odgovarajućoj zastupljenosti i o poznavanju jezika kojim se govori na području organa ili službe.“

Imajući u vidu navedeno, navedeni član i pravo koje iz njega proističe predstavljaju stečeno pravo koje se ne može ukinuti ili umanjiti kao što je to utvrđeno članom 20. stav 2. Ustava Republike Srbije.

U skladu sa tim, 1. novembra 2018. godine uputio sam Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana 20. spornog Zakona.

Ustavni sud Srbije u odgovoru u potpunosti ignoriše Ustav i odredbe zakona o Ustavnom sudu i sebe proglašava nenadlježnim za postupanje u ovom slučaju.

Na ovaj način Ustavni sud Srbije je urušio čitav pravni sistem Republike Srbije.

Ovakvim postupcima Srbija se više udaljava od Evropske unije i evropskih vrijednosti i sve više liči na državu iz vremena Slobodana Miloševića.

Povodom toga uputio sam 15. aprila 2019. godine predsjednici Ustavnog suda Srbije zahtjev za preduzimanje mjera u cilju zaštite ustavnosti iz člana 105. Zakona o ustavnom sudu.

Pozivam predsjednicu Ustavnog suda Srbije da prihvati ovaj zahtjev i stane u zaštitu ustavnosti u Srbiji jer svako drugo rješenje znači da ovom državom rukovode paralelne strukture vlasti.

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP