Učitavanje sajta

Vijesti

Potrebno je izgraditi novu državu i iznova uređivati odnose unutar nje

Potrebno je izgraditi novu državu i iznova uređivati odnose unutar nje

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka Ahmedin Škrijelj, održao je danas Press konferenciju, na kojoj je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji. 

Generalni sekretar Stranke rekao je:

“U Srbiji je diktatura zvanični oblik vladavine. Vladajući režim se na najgrublji i najbrutalniji način obračunava sa neistomišljenicima.

U ovom režimu u Srbiji, kao i u drugim totalitarnim režimima, sankcionisani su svi slobodoumni građani, intelektualci, profesori, novinari i svi ostali.

Priroda i karakter ovog režima suprotan je idealima slobode, demokratije, i ravnopravnosti.

Režimi poput ovog u Srbiji opstaju zbog činjenice da nepostoji pravna država, vladavina prava i jednakost pred zakonom.  

Proteste građana ocjenjujemo pozitivno i izražavamo zadovoljstvo činjenicom da je proces oslobađanja od straha počeo.

Epilog ovih političkih procesa je jasan, vladajućem nedemokratskom režimu ističe rok trajanja. Proces demokratizacije, i izgradnje nove  moderne države započeće smjenom aktuelnog režima.

Da bi Srbija imala šansu da postane normalna, pristojna , demokratska i država po mjeri svih njenih građana neophodno je demontirati paralelne strukture vlasti u tužilaštvu, sudstvu, policiji, vojsci i službama bezjbednosti. 

Upravo na njima leži i odgovornost što zločini nad Bošnjacima u Sandžaku još uvijek nisu rasvijetljeni i što do danas niko nije kažnjen.

Pored tih paralelnih struktura vlasti i srpski parlament je od 1990. godine do danas ignorisao je sve legitimne zahtjeve i prijedloge bošnjačkih predstavnika.

Samo po sebi nameće se pitanje da li ima svrhe dalje učestvovati u radu srpskog parlamenta i davati legitimitet otvorenoj diskriminaciji Bošnjaka, jer je apsolutno jasno da aktuelni režim nema nikakvu namjeru da suštinski poboljša položaj i riješi status Bošnjaka i Sandžaka.

Ako se sve uzme u obzir i sa više aspekata sagleda trenutna situacija jasno je da je jedino rješenje iznova graditi državu i iznova uredjivati odnose unutar nje.

Država ne smije biti nekom majka a nekom maćeha.

Ključna stvar koju je neizbježno sprovesti jesu ustavne reforme i promjena političkog sistema. Srbija se mora transformisati u pravnu državu ravnopravnih građana i ravnopranih naroda. Bošnjacima se novim Ustavom mora vratiti ranije stečeno pravo naroda a status historijske regije Sandžak, konačno riješiti “.

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP