https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 AM SDA Sandžaka performansom obilježila 5. april - Dan mladih Sandžaka - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

AM SDA Sandžaka performansom obilježila 5. april - Dan mladih Sandžaka

AM SDA Sandžaka performansom obilježila 5. april - Dan mladih Sandžaka

Povodom obilježavanja 5. aprila – Dana mladih Sandžaka, Asocijacija mladih SDA Sandžaka je danas u centru Novog Pazara performansom ostavljenih cipela obilježila ovaj dan.

Predsjednik Asocijacije mladih SDA Sandžaka Emir Ašćerić povodom obilježavanja 5. Aprila – Dana mladih Sandžaka, je istakao sljedeće:

Danas se ponosno sjećamo odluke koju je 5. aprila 1991. godine donijela SDA Sandžaka o bojkotu regrutacije i mobilizacije u tadašnjoj JNA i pozvala narod da ne učestvuje u ratu. Ova odluka je tada sačuvala živote tadašnje omladine i umjesto na ratište, poslala 763 mladih na školovanje u Tursku.

Asocijacija mladih SDA Sandžaka se sjeća ovog datuma svake godine od 2012. godine, a danas ovaj datum obilježava performansom ostavljenih cipela, kojim simbolično ukazuje na teško stanje mladih u Sandžaku, koji iz ekonomskih razloga stoje u redovima kako bi otišli drugdje.

Pozvali smo ljude da donesu obuću onih koji više nisu u Sandžaku i na ovaj način šaljemo apel kako državnoj, tako i lokalnim vlastima u Sandžaku, da svojom politikom učine sve kako bi spriječili dalji odlazak mladih.

Također, Asocijacija mladih SDA Sandžaka je uputila i inicijativu Bošnjačkom nacionalnom vijeću da ovaj datum uvrsti u svoje praznike, kao univerzalni praznik svih mladih Sandžaka i ustanovi nagradu uspješnim mladima koji su ostali ovdje i postižu izuzetne rezultate iz oblasti kulture, nauke, sporta i aktivizma, te predstavljaju primjer herojstva i opstanka na ovim prostorima-.“

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37