https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 USVOJITI ZAKON O LUSTRACIJI - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

USVOJITI ZAKON O LUSTRACIJI

USVOJITI ZAKON O LUSTRACIJI

Stranka demokratske akcije Sandžaka, kao bošnjačka manjinska parlamentarna stranka u Srbiji pozdravlja presudu Haškog tribunala izrečenu Ratku Mladiću zbog genocida i udruženog zločinačkog djelovanja u cilju sprovođenja etničkog čišćenja nad Bošnjacima, Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom.

Ipak smatramo da je presuda Ratku Mladiću zakasnila i da nije dala adekvatne rezultate, što je trebala biti poruka da se iz zločina ne može izvući nikakva politička niti materijalna korist.

Postojanje Republike Srpske kao tvorevine nastale na zločinima genocida i promjena demografske slike na štetu Bošnjaka u Sandžaku na teritoriji na kojoj su ti zločini izvršeni predstavlja satisfakciju za počinioce da se iz zločina može izvući željena i planirana korist.

SDA Sandžaka poziva državne organe Srbije da hitno donesu zakon o lustraciji i utvrdi propuste u postupanju državnih organa, nadležnih za sprovođenje vladavine prava, a koji su u skladu sa zakonom bili u obavezi da pravovremeno i profesionalno istraže i kazne pomenute zločine, ali su to propustili da urade, te da pojedince koji su načinili te propuste udalje iz institucija.

Pozivamo Vladu Srbije i Evropsku uniju da pristupe reviziji Akcionog plana za poglavlje 23 i 24 i izgrade stabilne mehanizme i institucije koje objektivno mogu spriječiti da se zločini nad Bošnjacima ne ponove i na taj način vrate povjerenje Bošnjacima Sandžaka u državne organe.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37