https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Sprega politike i kriminala suspenduje primjenu zakona - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Sprega politike i kriminala suspenduje primjenu zakona

Sprega politike i kriminala suspenduje primjenu zakona

Sprega politike i kriminala suspenduje primjenu zakona

Predsjednik SDA Sandžaka i manjinske poslaničke grupe „SDA Sandžaka-PDD“ u Skupštini Srbije Dr. Sulejman Ugljanin je u današnjem izlaganju u Parlamentu Srbije govorio o Zakonu o kulturi sa posebnim osvrtom na problem informisanja na maternjem jeziku Bošnjaka u Republici Srbiji.

Predsjednik je rekao da informisanje predstavlja jedno od osnovnih, temeljnih i identitetskih prava koje manjinskim narodima obezbjeđuje njegovanje kulture, očuvanje i unapređenje nacionalnog identiteta.

U svom izlaganju Predsjednik je govorio o kriminalnoj privatizaciji Regionalne televizije Novi Pazar, ističući da su u te kriminalne radnje uključeni i državni organi po vertikali i horizontali - ministar telekomunikacija sa državnog nivoa, te gradonačelnik, njegovi pomoćnici, direktor JP RTV i direktor novopazarske filijale nacionalne službe za zapošljavanje.

Državni organi Srbije su kriminalnom privatizacijom RTV Novi Pazar onemogućili Bošnjake da ostvaruju njihovo pravo na informisanje na bosanskom jeziku i ujedno tu istu televiziju dali u ruke svojim koalicionim partnerima da preko nje gaze i blate legitimne predstavnike Bošnjačkog naroda.

Bošnjačko nacionalno vijeće je Regionalnu radio televiziju proglasilo televizijom od posebnog značaja za Bošnjake, te od ministra Tasovca i drugih državnih organa tražilo obustavu privatizacije ove televizije kao i da se osnivačka prava prebace na Bošnjačko nacionalno vijeće u cilju ostvarivanja prava Bošnjaka na razvoj kulture, obrazovanju na maternjem jeziku i učvršćivanju nacionalnog identiteta.

U ime poslaničke grupe SDA Sandžaka-PDD u Skupštini Srbije i BNV-a Predsjednik dr. Ugljanin je predložio  da se ova rasprava o ovim zakonima odloži do daljnjeg dok se ne usvoje efikasni mehanizmi za adekvatnu primjenu zakona na terenu. 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37