https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Održan 6. Kongres SDA BiH - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Održan 6. Kongres SDA BiH

Održan 6. Kongres SDA BiH

U Sarajevu je održan 6. Kongres Stranke Demokratske Akcije Bosne i Hercegovine na kojem je za novog predsjednika ove stranke izabran Bakir Izetbegović. Kongresu su prisustvovali predsjednik SDA Sandžaka dr Sulejman Ugljanin i potpredsjednik Enis Imamović.

Dr Ugljanin je u svom obraćanju u ime SDA Sandžaka i drugih sestrinskih stranka koje djeluju van Bosne i Hercegovine pozvao na saradnju, posebno zbog činjenice da su Bošnjaci jedini narod na Balkanu koji još uvijek nije riješio svoj status. 

On je rekao da je Stranka demokratske akcije nosila teret svih teškoća i patnji Bošnjaka, ali da su sada pred svima nama i neki novi izazovi, te važni procesi evropskih i evroatlantskih integracija. 

„Raduju me najave otvaranja srbijansko-bosanskih i srpsko-bošnjačkih razgovora, a takvi razgovori moraju da uključe i Bošnjake Sandžaka, jer su Bošnjaci u Sandžaku autohton narod koji Srbiji i Crnoj Gori čini brojčanu manjinu“, naglasio je dr Ugljanin.

Predsjednik Ugljanin je rekao da je Stranka demokratske akcije Sandžaka registrovana kao bošnjačka manjinska stranka i na taj način je već punih 25 godina parlamentarna stranka na lokalnom i republičkom nivou, a u dva navrata i na saveznom nivou.

Na kraju svog obraćanja Predsjednik dr Ugljanin je poželio uspjeh delegatima i kandidatima na Kongresu, a one koji budu izabrani i preuzmu odgovorne funkcije u Stranci demokratske akcije BiH pozvao da prije ulaska u Evropsku uniju „zajedno riješimo pitanja koja su od bitnog značaja za opstanak Bošnjaka u svim bivšim jugoslovenskim republikama i konačno otpočnemo globalno rješavanje bošnjačkog nacionalnog pitanja", zaključio je Dr Sulejman Ugljanin. 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP