https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Vlada prešutno podstiče bezakonje i finansijsko urušavanje Novog Pazara - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Vlada prešutno podstiče bezakonje i finansijsko urušavanje Novog Pazara

Vlada prešutno podstiče bezakonje i finansijsko urušavanje Novog Pazara

Potpredsjednik SDA Sandžaka i narodni poslanik Enis Imamović je na današnjem skupštinskom zasijedanju postavio pitanja Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, predsjedniku Vlade, Državnom revizoru i Ustavnom sudu o visini duga grada Novog Pazara i objašnjenje koje se odnosi na finansijsku katastrofu u kojoj se nalazi grad i sva javna preduzeća. 

“Tražim obavještenje o tačnoj visini duga grada Novog Pazara, kao i objašnjenje - ko je i po kom osnovu dozvolio gradskoj upravi Novog Pazara da se zaduži više od dozvoljenog procenta budžeta”, zapitao je Imamović na početku izlaganja. 

Imamović je rekao da su alarmantni podaci koji pokazuju da je trenutni dug grada Novog Pazara u visini od gotovo 3 godišnja budžeta, što će ovih dana biti uvećano novim kreditnim zaduženjem od 300 miliona dinara.

On je napomenuo da toliko zaduživanje nije moguće bez odobrenja Vlade i upitao “ko je to iz Vlade dozvolio”, a ako nije niko, šta će Vlada preduzeti povodom toga.

“Ja znam da ti milioni za koje je grad zadužen nisu otišli na neisplaćene plate i doprinose radnicima. U nekim javnim preduzećima radnici po 10 mjeseci nisu primili platu, radnici Vodovoda, Čistoće, Zavoda za urbanizam, dok u Sportskom centru čak 22 mjeseca nisu primili platu”, podsjetio je Imamović i dodao da ništa od tog novca nije otišlo na grijanje škola učenicima koji u 21 vijeku pohađaju nastavu u ledenim učionicama.

Potpredsjednik Imamović je naglasio da je Infrastruktura u Novom Pazaru u veoma teškom stanju i da je očigledno da se po navici čekaju izbori da bi se počelo sa radovima.

U svom izlaganju Imamović je kazao da je opšte poznato da se sprema nova krađa budžeta grada preko privatizacije Regionalne televizije Novi Pazar i da će SDA Sandžaka tražiti od Tužilaštva za organizovani kriminal da ispita cijelu situaciju. 

Imamović je posebno govorio o odnosu Grada Novog Pazara prema Bošnjačkom nacionalnom vijeću, obzirom da Grad Novi Pazar još od 2009. godine ne ispunjava svoju zakonsku obavezu finansiranja Bošnjačkog nacionalnog vijeća i da država na to ćuti i dopušta takvo bezakonje, jer nikoga ne zanima ono što je na štetu Bošnjaka.

“Grad Novi Pazar je jedina lokalna samouprava u Sandžaku koja od 2009. godine, uskraćuje svojim građanima bošnjačke nacionalnosti sredstva predviđena za zaštitu i unapređenje njihovih individualnih i kolektivnih prava, a u njemu živi najviši broj Bošnjaka”, upozorio je Imamović. 

On je podsjetio da je Zaštitnik građana Republike Srbije utvrdio da je Grad Novi Pazar prekršio zakon, jer u Budžetu za 2013. godinu nije predvidio sredstva za finansiranje Vijeća i uputio preporuku gradskoj upravi da to ispravi, ali gradonačelnik Novog Pazara do danas nije ispoštovao svoju zakonsku obavezu.

Na kraju svog obraćanja Imamović je javno upitao Premijera, sve ministre pojedinačno, Ustavni sud Srbije, Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Pregovački tim sa EU, kao i kolege poslanike: Pred kojom institucijom u Srbiji Bošnjaci mogu da traže zaštitu i ostvarivanje svojih Ustavom i zakonima zagarantovanih prava, koja im se godinama uskraćuju?

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP