Učitavanje sajta

Vijesti

Helsinški odbor u posjeti SDA Sandžaka

Helsinški odbor u posjeti SDA Sandžaka

Direktorica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Izabela Kisić i sociolog religije Srđan Barišić posjetili su danas SDA Sandžaka i tom prilikom razgovarali sa potpredsjednikom Stranke i narodnim poslanikom Enisom Imamovićem i članom Glavnog odbora SDA Sandžaka, Edinom Gudževićem.

Teme sastanka bile su politička, ekonomska i bezbednosna situacija u Sandžaku.

Predstavnici Helsinškog odbora su upoznati sa trenutnim položajem, ali i odnosom države i državnih organa prema Bošnjacima i regionu Sandžak, kao i odnosu prema legitimno izabranim predstavnicima bošnjačkog naroda.

Na razgovoru je istaknuto da SDA Sandžaka, kao jedina legitimna bošnjačka stranka, preduzima niz aktivnosti na polju poboljšanja uslova života, te čini ogromne napore da u našoj zemlji profunkcioniše vladavina prava, da se promeni odnos centralne vlasti prema Bošnjacima i Sandžaku  i otklone prepreke za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

U tom cilju, predstavnici SDA Sandžaka su izrazili očekivanje da će Rezolucija o genocidu u Srebrenici biti stavljena na dnevni red Skupštine Srbije i usvojena. Njeno usvajanje će biti prvi korak ka stavljanju tačka na sukobe, neprijateljstva i sklanjanje tereta sa budućih generacija zbog nedjela koje je neko navodno činio u njihovo ime.

Imamović je naglasio da SDA Sandžaka aktivno radi na rješavanju svih pitanja isključivo  u okvirima institucija sistema države Srbije, ali da je problem što postoji očigledna namjera državne strukture da Bošnjake i njihove legitimne predstavnike isključe i ostave izvan sistema, te da je to veoma loša i opasna poruka Bošnjačkom narodu u Srbiji.

Obe strane su u razgovoru istakle da je neophodno maksimalno poštovanje svih zakonskih i ustavnih odredbi, te međunarodnih normi koje garantuju ispunjenje ljudskih prava i nalažu jednakost za sve građane.    

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP