https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Intervju predsjednika Ugljanina listu "Politika", 26.11.2014.godine - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Intervju predsjednika Ugljanina listu "Politika", 26.11.2014.godine

Intervju predsjednika Ugljanina listu

Intervju predsjednika Ugljanina listu "Politika", 26.11.2014.godine

Cjelovit tekst intervjua dr. Sulejmana Ugljanina, predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća i SDA Sandžaka, datog dnevnim novinama „Politika“. 

INTERVJU:

  

  1. Kada ste prihvatili da budete nosilac liste „Za Bošnjačko jedinstvo“ za izbor  novog saziva BNV-a, jeste li bili  još tada sigurni u pobedu i ako jeste, na osnovu čega?

Bio sam potpuno siguran u pobjedu. Prvenstveno zbog jasne platforme i strategije. Izborna platforma - bošnjačko jedinstvo, utvrđeni su i objavljeni jasni principi i kriteriji za bošnjačko jedinstvo, kako bi okupili sve Bošnjake bez obzira na stranačku pripadnost i bilo koje drugo ubedjenje. Izborna strategija je definisana u cilju stvaranja pozitivne političke klime, svečane i mirne izborne kampanje kako bi Bošnjaci u miru mogli da izraze svoju izbornu volju.

  1. I Vi i nosilac liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ dr Jahja Fehratović ste na  konstitutivnoj sednici BNV isticali da je  reč o istorijskom danu. O  kakvoj je novoj istoriji reč, kada se zna da ste Vi bili predsednik BNV dvadesetak godina od  osnivanja 1991. godine?

Prvo, zbog činjenice da su ovo prvi izbori za BNV raspisani nakon dobijanja datuma za početak pregovora za pristupanje Srbije EU. Drugo, što je ovo Vijeće izabrano na slobodnim, neposrednim i demokratskim izborima u mirnoj, svečanoj atmosferi i bošnjačkoj nacionalnoj harmoniji. Treće, što su Bošnjaci dobili još jedan legalan i legitiman organ za rješavanje svojih pitanja, problema i interesa u R.Srbiji, a država Srbija je dobila moćan mehanizam za rješavanje bošnjačkog i drugih manjinskih pitanja na svom evropskom putu. 

  1. Već osam godina traje politička borba izmedju Vas , kao predsednika SDA i predsednika BNV , i muftije Muamera Zukorlića. Stekao se utisak da  ste  u vreme predizborne kampanje približili stavove.  Da li to znači da je on  (Zukorlić) zaboravio Vašu izjavu da „Mešihat više ne postoji“, a da ste vi zaboravili da vas je on nazivao  vazalima beogradskog režima?

Formirano je jedinstveno Bošnjačko nacionalno vijeće, koje pripada svim Bošnjacima, bez obzira na gradjanski i socijalni status, partijsko ili drugo ubedjenje. BNV je mjesto gdje će se na legalan i instititucionalan način rješavati sva pitanja od značaja za Bošnjake. Prošla su vremena kada su se političari bavili vjerom, a vjerski poglavari politikom. 

  1. Osam godina (od podela u Islamskoj zajednici)  u prostorije  BNV  dolazili su čelnici „druge“ Islamske zajednice – reis-ul-ulema Adem Zilkić i  muftije Suljević i Jusufspahić, ali ne i čelnici „Zukorlićeve“ Islamske zajednice. Sada  Fehratović, blizak Zukorliću, kao uslov  za zajednički rad u BNV-u, traži da  se odreknete reisa Zilkića.  Da li je to nerealno očekivanje?

Te stvari treba zaboraviti kao ružan san. Jedinstveno BNV je krovna Bošnjačka insititucija, legalna i legitimna da rješava sva pitanja od značaja za Bošnjački narod. Zato, sve dosadašnje polemike, podjele, sukobi i rasprave biće povučene iz javnog života, posebno sa medija. Rješavaće se u BNV-u.

  1. Kao principe da  kandidati budu na Vašoj listi  proklamovali ste poštovanje  rezultata referenduma  Bošnjaka  o autonomiji  Sandžaka 1991. g i pravo na samoopredeljenje.  Jesu li to sada smernice za rad BNV-a sa Vama na čelu?

To je samo jedan od devet  principa i kriterija za bošnjačko jedinstvo. Svih devet stavova,odnosno činjenica, bez izuzetka su od jednake važnosti za Bošnjake u Srbiji.

  1. Lista „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ traži da se na sudu utvrdi da li je bilo kradje na izborima u Tutinu. Ako se ustanovi da jeste,  hoće li to  da utiče na jedinstvo u BNV-u?

Lista „Za bošnjačko jedinstvo“ je oštećena za nekoliko hiljada glasova u Novom Pazaru, kao i Prijepolju. Medjutim, nemamo nameru da istražujemo ko je to učinio i sa kojim ciljem. Podsjetiću vas da je Izbore za BNV sprovodila Republička izborna komisija, a svoje posmatrače imali su OEBS, CESID, Ambasade stranih zemalja u Beogradu, nevladine organizacije i drugi. Ocjena je da je ovo vijeće izabrano na slobodnim neposrednim i demokratskim izborima.

  1. Vaša stranka je u Sjenici raskinula koaliciju sa Ljajićevom SDP i formirala novu skupštinsku većinu. Vi ste najavili  da ćete lično rukovoditi  sličnim promenama u Novom Pazaru i Prijepolju? Kako ćete to izvesti i da li da očekujemo promene?

Sjenica je primjer i rezultat ideje bošnjačkog jedinstva, gde su odbornici sa drugih lista prišli vladajućoj većini koju predvodi SDA Sandžaka i podržali tu ideju.

  1. Bošnjaci u Srbiji  20. Novembar obeležavaju kao svoj nacionalni praznik u znak sećanja na  formiranje ZAVNOS-a u Pljevljima 1943. godine. U kakvoj atmosferi  i sa kakvim nadama Bošnjaci dočekuju ovaj praznik?

Ovaj praznik, kao što vidite, protiče u atmosferi bošnjačkog jedinstva. Postizanjem Bošnjačkog jedinstva, postići ćemo mnogo više i zajedničkim snagama raditi na uspostavljanju vladavine prava, pravne države, konkurentne privrede i  ekonomske sigurnosti u Sandžaku.

  1. ZAVNOS i Rifat Burdžović Tršo , kao  deo partizanske  istorije  i Aćif  Hadžiahmetović  nisu iz iste priče. Svojevremeno je  tabla Aćif- efendiji, čijem otkrivanju ste prisusutvovali,   naljutila mnoge u Beogradu.  Od Vas je traženo da je uklonite. Šta je sa tim zahtevom?

Niste u pravu. Činjenice govore da su obje ove bošnjačke istaknute istorijske ličnosti imale mnogo zajedničkog i da su pogubljeni od istih neprijatelja. Uglavnom, kao rezultat tih zločina nakon završetka drugog svetskog rata Bošnjaci-Muslimani su jedini narod koji je ostao bez nacionalne države i nacionalnog statusa u tadašnjoj FNRJ, a Sandžak jedina federalna jedinica koja je na kraju rata ugašena.

  1.  S obzirom da zagovarate bošnjačko jedinstvo, gde je tu Sandžačka demokratska partija, u kojoj su takodje Bošnjaci. Da li Rasim Ljajić i dalje ostaje vaš  ključni politički protivnik?

Bošnjačko jedinstvo je nacionalno pitanje, a ne pitanje politike. Nama je najvažnije da ideja Bošnjačkog jedinstva okupi sve Bošnjake i vrati ih srednjem putu i izvornim principima. Očekujem da država skupi snage i prihvati izbornu volju Bošnjaka kao realnost, a da prekine sa praksom da nameće Bošnjacima političke „lidere“ po volji vladajućeg režima. Mislim da je vrijeme da se prekine sa tom praksom.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37