https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Poslanička grupa "SDA Sandžaka - PDD" traži izvinjenje Predsjednice Skupštine - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Poslanička grupa "SDA Sandžaka - PDD" traži izvinjenje Predsjednice Skupštine

Poslanička grupa "SDA Sandžaka - PDD" traži izvinjenje Predsjednice Skupštine

Pismo koje potpisuju narodni poslanici Poslaničke grupe manjina "SDA Sandžaka - PDD" u Skupštini R. Srbije, prenosimo u cjelosti.

 

"Uvažena predsednice,

Na sednici 31. jula 2014. godine, na kojoj su članovi Vlade odgovarali na pitanja narodnih poslanika u periodu od 16,00 do 19,00 h, prekršili ste Poslovnik o radu Narodne skupštine, jer ste, tokom čitavog zasedanja dozvoljavali predsedniku Vlade, Aleksandru Vučiću, koji je i predsednik Vaše stranke, da najgrublje vređa lično narodnog poslanika Šaipa Kamberija, člana manjinske poslaničke grupe SDA Sandžaka-PDD, a potom i da vređa sve pripadnike albanske nacionalne manjine, generalno ih optužujući.

Vi ste, kao predsednica Narodne skupštine, po članu 27. Poslovnika o radu, bili u obavezi  da se starate o njegovoj primeni i ne dozvolite da, tokom čitavog zasedanja, predsednik Vlade, Aleksandar Vučić, najgrublje krši odredbe člana 107., čime nije poštovao dostojanstvo Narodne skupštine, direktnoseobraćajući  narodnom poslaniku, koristeći uvredljive izraze,iznosećiklevete i ocene koje se odnose na privatni život drugih lica. Iako ste bili u obavezi da ga prekinete i opomenete, Vi, kao predsednica, to niste uradili. 

Takođe ste povredili i član 108. jer se niste starali o redu na sednici Narodne skupštine i niste, zbog navedenih povreda, izrekli mere predviđene ovim poslovnikom. Po članu109. Poslovnika bili ste u obavezi da prekinete predsednika Vlade jer se više puta neposredno obraćao narodnom poslaniku po ličnom imenu, jer je upotrebljavao uvredljive izraze na račun narodnog poslanika lično i cele albanske nacionalne zajednice stavljajući je generalno u negativni kontekst.

Smatramo da ste,dozvoljavajući ovakve izlive mržnje i neprijateljstva prema narodnom poslaniku i Albancima generalno, stavljali u diskriminisani položaj i narodnog poslanika i nacionalnu zajednicu koju on predstavlja, čime ste i Vi i predsednik Vlade, grubo prekršili član 49. Ustava Republike Srbije, koji glasi: „Zabranjeno je i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti“.

Ogorčeni Vašim vođenjem sednice i neprijateljskim ponašanjem predsednika Vlade prema poslaniku lično i celoj albanskoj zajednici Preševske Doline, koju gospodin Šaip Kamberi predstavlja u ovom visokom domu, tražimo od Vas javno izvinjenje", kaže se u pismu koje potpisuju predsjednik poslaničke grupe manjina "SDA Sandžaka - PDD" Dr. Sulejman Ugljanin i poslanici Enis Imamović, Sabina Dazdarević, Riza Halimi i Shaip Kamberi.


Pismo možete preuzeti ovdje:

Pismo Predsjednici Skupštine - 31. Jul 2014.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP