Učitavanje sajta

Vijesti

Pravo Bošnjaka na ravnopravnost

Pravo Bošnjaka na ravnopravnost

Povodom intervjua Marka Đurića, Direktora Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju datom listu “Politika“ 11.septembra ove godine u kojem zahtjeva da se obezbijedi vladavina prava, sprovođenje zakona, opšta bezbjednost građana i imovine uz uspostavu srpskih sudova i tužilaštva sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, Press konferenciju SDA Sandžaka održao je potpredsjednik Stranke profesor Bajro Gegić.

Gegić je istakao da SDA Sandžaka pozdravlja što najveći funkcioneri države Srbije traže ostvarivanje prava za svoj narod na Kosovu i ni na koji način to ne osporava. Međutim, kada to isto traže SDA Sandžaka za Bošnjake u Srbiji bude optužena za nacionalizam i separatizam, odnosno lijepe nam se sve moguće ružne etikete.

Postavlja se pitanje da li Bošnjaci imaju pravo na ravnopravnost i zašto država Srbija osporava Bošnjacima ona ista prava koja traži za Srbe na Kosovu.

SDA Sandžaka, čiji je osnovni smisao postojanja i djelovanja predstavljanje i zastupanje bošnjačkog naroda, zaštita i unapređenje prava Bošnjaka u Republici Srbiji u skladu sa Ustavom, zakonom i međunarodnim standardima, kao i programom i Statutom Stranke će i dalje uporno insistirati i ukazivati na sve probleme Bošnjaka,kao što čini već 24 godine.

Osnovni preduslov jednog normalnog stanja u određenoj regiji i državi je uspostavljanje vladavine prava. Mora se obezbjediti djelotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu, eliminisati svi oblici pritisaka i progoni bilo koje vrste prema „nepodobnim“, te favorizovanje „podobnih Bošnjaka“. Umjesto toga treba prihvatiti i razgovarati sa legitimnim predstavnicima Bošnjaka kojima je narod na izborima dao povjerenje i ovlastio ih da ga zastupaju. Samo takvim dogovorima se može izgraditi povjerenje i osigurati pravo i pravdu, odnosno stabilnost i prosperitet na evropskom putu Srbije.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP