Učitavanje sajta

Vijesti

Ugljanin: 90-tih je užasno bilo biti Bošnjak

Ugljanin: 90-tih je užasno bilo biti Bošnjak

Ugljanin: 90-tih je užasno bilo biti Bošnjak

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin izjavio je da su Bošnjaci na referendumu 1991. rekli šta misle o autonomiji Sandžaka, ali da ta tema sada nije primjerena jer postoje drugi, važniji, prije svega, ekonomski problemi koje treba rješavati u tom regionu.
Ministar Ugljanin je u intervjuu Tanjugu rekao da nerado govori o tim vremenima i da izbegava čak i da se mislima u njih vrati.


Teška vremena

 

Ugljanin, koji je na čelu Stranke demokratske akcije (SDA) u Sandžaku, tvrdi, da su to "bila teška vremena kada mnoge bošnjačke porodice nisu imale miran san", kada je "bilo masovnih ubistava i kidnapovanja".

"Referendum je održan u užasnim okolnostima. Ja sam se javno borio za očuvanje Jugoslavije, a moja ideja je bila da toj tadašnjoj Jugoslaviji pripojimo Albaniju i da imamo jednu veliku, jaku balkansku državu, i to bez sukoba. Nasuprot tome dobili smo više malih državica", naveo je on.

Ugljanin je kazao da je referendum bio obaveza, kako bi se državi skrenula pažnja šta je to što Bošnjacima može da obezbedi minimum za njihov budući opstanak.

"Bilo je užasno biti Bošnjak u to vrijeme... Bilo je tada pojedinaca iz vojske i policije koji su ubijali Bošnjake... I u tim okolnostima je održan referendum, a Bošnjaci su tada rekli šta hoće...", rekao je Ugljanin.


Klima nikad povoljnija


Ugljanin smatra i da taj referendum više ne treba da bude tema, jer postoje, "one preče".

On je ukazao da je u Vladu Srbije ušao kako bi sva ova pitanja bila riješena izgradnjom demokratskih institucija.

"Nikada nije bila povoljnija situacija za to nego sada kada imamo, proevropsku vladu. Mi treba da pokušamo da izgradimo demokratske institucije koje neće dozvoliti da neko poseže za referendumom ili, možda, i mnogo gorim stvarima od referenduma", naveo je Ugljanin.


Zainteresovati investitore


Govoreći o ekonomskim problemima, Ugljanin je rekao da je nezadovoljan učinkom Vlade Srbije na ekonomskom planu i podsjetio da je Vladi dostavio Program ekonomskog razvoja tog regiona, te da očekuje da on počne da se primjenjuje.

"Mi moramo da nađemo načina da zainteresujemo strane investitore da napravimo institucije koje će biti značajne i kroz koje će sve manjine moći da ostvaruju ustavom zagarantovana prava", naveo je ministar.

Ono što u ovom trenutku najviše zabrinjava je, prema Ugljaninu, visoka nezaposlenost koja u Novom Pazaru i Sjenici prelazi 50, dok u Tutinu iznosi 40 odsto.

Nabrajajući mnoge nekadašnje velike industrijske centre u regionu Sandžaka, Ugljanin smatra da nije kasno pronaći za njih strateške partnere i učiniti nešto na njihovom oživljavanju.

"Na taj način bi bio dostignut vid socijalne pravde primjeren nama i našim uslovima," ocijenio je on.

Nada u Turskoj

Ministar je podsjetio i na sporazum sa Turskom iz 2009. potpisan u oblasti infrastrukture.

Ugljanin je iznio da je u toj oblasti Turska pokazala spremnost da pomogne i to na dva načina - kreditom za infrastrukturu industrijske zone i kasnije motivisanjem privrednika koji su porijeklom iz Srbije, a koji žive u Turskoj, da višak novca usmjeravaju ka nekadašnjoj domovini.

Ugljanin je dalje iznio da bi u prvoj fazi izgradnje industrijske zone, moglo biti zaposleno 5 hiljada ljudi, a u drugoj fazi još toliko. Prema njegovim riječima, ta industrijska zona bi trebalo da postane generator ekonomskog razvoja Sandžaka, a da je dalji cilj Koridor 11, strateški, kako je rekao, veoma značajan za izlazak na Sredozemlje.

Ugljanin je dalje rekao da mu "ne smetaju" najave da će Dan Sandžaka, 20. novembar, biti proslavljen u "najmanje dvije kolone".

"Na to ne treba gledati kao na neku podjelu, već kao na veoma dobru poruku", rekao je Ugljanin uoči proslave nacionalnog praznika Bošnjaka, koji pada u isti dan kada je i ministrov rođendan.

Povodom najava da će nepriznato Bošnjačko nacionalno vijeće, koje je formirala lista muftije Muamera Zukorlića 20. novembra slaviti nizom manifestacija, rekao "da je to dobro jer pokazuje da svi slavimo jedan datum".

 

Izvor: Tanjug

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP