Učitavanje sajta

Vijesti

Država mora da ulaže mnogo više u UVAC i Peštersku visoravan

Država mora da ulaže mnogo više u UVAC i Peštersku visoravan

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović govorio je danas na sjednici Skupštine Srbije o prijedlogu Zakona o nacionalnim parkovima i pozvao predlagača da povuče ovaj zakon, te da  obzirom na nepostojanje sankcija za njegovo kršenje predvidi sankcije za one koji ga krše.

Imamović je u svom opširnom izlaganju govorio o značaju specijalnog rezervata prirode UVAC kod Sjenice, koje je Vlada Republike Srbije na osnovu dokumentacije Zavoda za zaštitu prirode Srbije 2006. godine ustanovila na ukupnoj površini od 8703 ha na teritorijama opština Nova Varoš i Sjenica.

On je naglasio da Specijalni rezervat prirode „Uvac“ uživa zaštitu države, ali ta zaštita ujedno donosi i opšte nezadovoljstvo, pogotovu na teritoriji opštine Sjenica, iz razloga što je taj režim zaštite nametnut i nije prihvaćen od strane građana i lokalne samouprave, te da se može značajno unaprediti i sačuvati.

Kako je rekao Imamović, država ima dvojake standarde kada je u pitanju ulaganje u opštinama Nova Varoš i Sjenica, gdje je potpuno opravdano nezadovoljstvo udruženja i pojedinca iz Sjenice, jer se zaštićena dobra usled lošeg upravljanja uništavaju. Iako od strane činioca iz Sjenice postoji dobra volja za saradnjom, upravljač ne želi da se otvori za saradnju i krije se iza Vladinih uredbi.

Imamović je pored diskusije o rezervatu „Uvac“, predložio da se zbog velikog bogatstva životinjskog i biodiverziteta veliki dio Pešterske visoravni proglasi za novi nacionalni park.

Prema njegovim riječima, potrebno je i osnivanje Savjeta kao stručno savetodavno tijelo koji bi bio sačinjen od predstavnika lokalnih samouprava na čijim se teritorijama prostire zaštićeno područje, lokalnih turističkih organizacija, lokalnih inspektora zaduženih za oblasti ekologije i komunalnih poslova, predstavnika lokalnih ribolovačkih, lovačkih, planinarskih društava i udruženja, odreda izviđača i drugih subjekata direktno povezanih sa zaštićenim područjem.

Sve prateće aktivnosti koje se tiču turizma, eksploatacije sirovine ili neke druge delatnosti koje se vežu za aktivnosti zaštite mogu se povjeriti drugim subjektima, gdje bi upravljač bio rezervisan za posao zaštite. Na ovaj način se sa manjim brojem ljudi mogu postići bolji rezultati, o čemu govore brojni dobri primjeri iz zemalja u okruženju.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP