Učitavanje sajta

Vijesti

SDA Sandžaka na Briselskom Forumu

SDA Sandžaka na Briselskom Forumu

SDA Sandžaka na Briselskom Forumu

U periodu od 14.-18. marta u Briselu se održavaju program Inkluzivnih lidera (Inclusive Leaders) namijenjen mladim ljudima, političarima, koji u svojim zemljama predstavljaju manjinske zajednice i Briselski Forum - Samit Mladih Profesionalaca (Brussels Forum - Young Profesional Leaders) koji će obrađivati teme vezane za političke lidere sutrašnjice i izazovima koji ih čekaju.  

Stranku demokratske akcije Sandžaka na ovom Forumu predstavlja Enis Imamović, potpredsjednik Stranke i narodni poslanik, zajedno sa predstavnicima iz Sjedninjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Španije, Švedske, Belgije, Mađarske, Grčke, Norveške, Holandije, Maroka, Danske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske,. 

Nakon programa “Inkluzivni lideri” učesnici su se priključili Briselskom Forumu (Brussels Forum),  koji se takođe u Briselu održava svake godine. Ove godine Briselski Forum se održava u dva panela i to 16. i 17. marta. Jedan od panela je „Mladi profesionalni lideri“ u kome učestvuje potpredsjednik SDA Sandžaka, Imamović. Istovremeno, u drugom panelu Briselskog samita, pored svjetskih političkih lidera učestvuje i državni vrh Srbije, predstavnici Republike Srbije u Briselu, savjetnik Predsjednika Republike Srbije kao i bivši predsjednik Republike Srbije.

“Kao manjinski predstavnik, vrlo sam zadovoljan sam zbog prilike da slušam o iskustvima drugih manjinskih predstavnika širom zemalja svijeta i zbog prilike da podijelim jedan dio svojih iskustava. Sretan sam sto zajedno sa drugim mladim ljudima, sa identičnim zadacima i ciljem, razgovaram o modelima kako najefikasnije unaprijediti individualna i kolektivna prava manjinskih zajednica koje zastupamo. Kao i o važnosti uloge koju manjinske zajednice imaju u procesu demokratizacije društva i stvaranja boljih uslova života u svojim zemljama.

Slušati ljude koji uspješno obavljaju dužnost koju su preuzeli dodatno me je motivisalo da nastavim rad na konstruktivnom i konstantnom unaprijeđenju uslova u kojima žive Bošnjaci ali i druge manjinske zajednice u mojoj zemlji. Zadovoljstvo mi je, i privilegija, biti na ovako značajnom događaju i govoriti o ovoj, univerzalno važnoj, temi.” rekao je Enis Imamović u svojoj izjavi o programu i samitu na kojima je učestvovao.

Ovom prilikom, potpredsjednik Imamović, ragovarao je i sa gospođom Farah Pandith, prvim Specijalnim Predstavnikom Muslimanskih Zajednica pri  U.S. Department of State. O položaju Bošnjaka u Republici Srbiji Imamović je također razgovarao sa Ritom Izsak, Konsultantom Visokog Komesara za ljudska prava pri Ujedinjenim Nacijama.

Na kraju jucerašnjeg panela „Samit Mladih Profesionalaca“, učesnicima se obratila Wendy Sherman, podsekretar zadužen za političke poslove pri Stejt Departmentu SAD-a. Ovom prilikom Enis Imamović, kratko je upoznao gospodju Sherman i sve učesnike foruma o ulozi Bošnjaka i Sandžaka u demokratizaciji društva u Srbiji, stavljajući akcenat na evropsku opredjeljenost Bošnjaka, njihov doprinos i napor koji ulažu u procesu integracije Srbije u Evropsku Uniju.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP