https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 OTKLONITI POSLJEDICE DRŽAVNOG TERORA - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

OTKLONITI POSLJEDICE DRŽAVNOG TERORA

OTKLONITI POSLJEDICE DRŽAVNOG TERORA

Predsjednik Ogranka SDA Sandžaka u Novom Pazaru Ahmedin Škrijelj pozvao je na današnjoj konferenciji za medije da se otklone posljedice državnog terora u Sandžaku i da državni organi i institucije na lokalnom nivou poštuju svoju Ustavnu obavezu i bezuslovno štite prava i osiguraju posebnu zaštitu Bošnjacima u Novom Pazaru i Sandžaku.

Izjavu prenosimo u cjelosti:

Stranka demokratske akcije Sandžaka, kao što je poznato javnosti, 16. septembra uputila je zahtjev za održavanje sjednice Savjeta za bezbjednost grada Novog Pazara I zatražila da se na Savjetu za bezbjednost razmotri postupanje i odgovornost policije i tužilaštva u slučaju:

a) saslušavanja profesora razredne nastave Adele Melajac;

b) zastrašivanja i upućivanja prijetnji Sulejmanu Gorčeviću od strane policijskog službenika Aleksandra Mijailovića;

c) uznemiravanja, pritisaka i neadekvatnog postupanja policije i tužilaštva u slučaju Muhedina Murtezića.

Uz zahtjev za održavanje sjednice predložili smo i zaključke koje je Savjet za bezbjednost trebao da usvoji i zatražili smo da se na sjednicu pozovu Gorčevič i Murtezić kako bi članove Savjeta za bezbjednost, neposredno upoznali o pritiscima, zastrašivanju i prijetnjama kojima su izloženi.

Napominjem da u slučaju Sulejmana Gorčevića postoje video snimci i fotografije koje potvrđuju da je od strane srpskog policajca i drugih lica izložen prijetnjama i zastrašivanju po nacionalnoj osnovi, uz korišćenje vatrenog oružja, i da je sigurnost njega i njegove porodice ozbiljno ugrožena.

Ja sam i na sjednici tražio da se ti snimci puste.

Slično je i u slučaju Muhedina Murtezića koga policija više od četiri godine konstantno privodi, vrši pretres njegove kuće uz bahato ponašanje, a sve po osnovu navodnih prijava komšije srpske nacionalnosti, a da pritom nikada protiv Murtezića nije podnijeta bilo kakva prijava. Sa druge strane policija i tužilaštvo nisu nijednom reagovali kada su Murteziću i njegovoj porodici upućivane prijetnje, ugrožavana privatnost i kada su Murteziću nanijete teške telesne povrede.

Dakle, kada treba zaplašiti Bošnjake privođenjem profesorice razredne nastave, srpska policija i tužilaštvo koordinirano odmah reaguju, ali kada treba zašititi Bošnjake, srpska policija, tužilaštvo i drugi državni organi ne samo da neće da pruže zaštitu, već i sami učestvuju u tim nezakonitim aktivnostima i agresivnom ponašanju prema Bošnjacima.

U Zaključcima koje smo predložili, između ostalog, stoji da:

- je nezakonito saslušavanje profesora razredne nastave Adele Melajac, realizovano u koordinaciji policije i tužilaštva, uznemirilo javnost a naročito Bošnjake u Novom Pazaru.

- takvo postupanje državnih organa predstavlja otvoren pritisak sa ciljem da se bošnjački narod odvrati od korištenja nacionalnih i građanskih prava utvrđenim Ustavom, zakonom i međunarodnim ugovorima.

- se osuđuju prijetnje i pritisci kojima su, od strane policijskih službenika i tužilaštva, izloženi Sulejman Gorčevič i Muhedin Murtezić.

- se zahtjeva da policijski službenici koji učestvuju u prijetnjama i pritiscima kojima su izloženi Sulejman Gorčević i Muhedin Murtezić budu adekvatno sankcionisani i procesuirani.

- ovakve i slične aktivnosti policije, tužilaštva i drugih državnih organa kao  posljedicu mogu imati povećanje stepena nepovjerenja Bošnjaka u državne organe i narušavanje međunacionalnih odnosa u Novom Pazaru.

Vladajuće strukture u Gradu nisu ova pitanja uvrstile u dnevni red, iako je sjednica Savjeta za bezbjednost sazvana 4 dana posle podnošenja našeg zahtjeva.

Na sjednici Savjeta za bezbjednost koja je održana juče, tražio sam da se razmotre ovi  slučajevi i preduzmu konkretne mjere, sa ciljem da se Bošnjacima vrati povjerenje u državne organe i spriječe moguće neželjenje posljedice.

Međutim, predstavnici SNS-a, SDP-a i SPP-a, kao i predstavnici policije, sudstva i tužilaštva nisu za to glasali i ja sam nakon toga napustio sjednicu.

SDA Sandžaka će ponovo zatražiti održavanje sjednice Savjeta za bezbjednost u vezi sa ovom temom, pokrenućemo ovo pitanje i na Skupštini grada, jer se ne smiju zatvarati oči pred ovakvim stvarima, neko će snositi odgovornost za ovo kroz šta trenutno prolaze Bošnjaci.

Državni organi i institucije na lokalnom nivou imaju Ustavnu obavezu da bezuslovno štite prava i osiguraju posebnu zaštitu Bošnjacima u Novom Pazaru i Sandžaku.

Mi hoćemo da Bošnjaci budu ravnopravni, da žive u miru, da u skladu sa Ustavom mogu slobodno ostvarivati sva svoja prava, da žive u slobodnom otvorenom i demokratskom društvu koje je zasnovana na vladavini prava i ravnopravnosti građana i naroda.

Mi hoćemo da ohrabrimo Bošnjake da koriste svoja prava, mi hoćemo pravnu sigurnost, da spriječimo posljedice policijskog terora koji se sprovodi nad Bošnjacima, da vlada red i mir da niko ne bude ponižen i povrijeđen i da niko ne mora samostalno da štiti svoje pravo na slobodu ili da se sveti. Upravo zbog toga smo kroz institucije pokrenuli rješavanje ovih pitanja.

Institucije moraju stati u zaštitu prava Bošnjaka, moraju preduzeti mjere afirmativne akcije kako bi se vratilo povjerenje Bošnjaka u državne organe i očuvala harmonija i dobri međunacionalni odnosi u Novom Pazaru i Sandžaku.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP