https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Uključiti Bošnjake u dijalog Kosova i Srbije - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Uključiti Bošnjake u dijalog Kosova i Srbije

Uključiti Bošnjake u dijalog Kosova i Srbije

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji na današnjoj konferenciji za medije.

Poštovani  predstavnici medija,

Govorićemo danas o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u okviru Briselskog sporazuma ne ulazeći u nemile događaje koji su se dogodili ovih dana vezano za riješavanje tog procesa. Jedino mogu da Vas obavjestim da naša delegacija Stranke demokratske akcije Sandžaka juče nije uspjela zbog zatvorenih granica da prisustvuje dženazi poginulog policajca Afrima Bunjaku u selu Samodreža kod Vučitrna i ja koristim priliku da u ime SDA Sandžaka porodici Bunjaku izrazim saučešće a nakon što se uspostavi komunikacija poslaćemo našu delegaciju da im nazdravi glavu kako to mi kažemo ovdje u Sandžaku.

Izražavamo žaljenje zbog svih žrtava koje su pale i onih i sa jedne i sa druge strane i ovima koji su ranjeni želimo brzo ozdravljenje i to neka bude pouka svima onima koji pokušavaju da nasilnim putem mijenjaju Ustavni poredak.

Jedino izražavamo veliko poštovanje jednom kosovskom policajcu Afrimu Bunjaku koji je poginuo braneći Ustavni poredak Kosova.

Mi, Stranka demokratske akcije Sandžaka u našem radu pridržavamo se propisa, mi smo legalisti i svi naši postupci idu u skladu sa propisima u ovoj državi gdje živimo, Republici Srbiji i Ustavom i zakonima i svim ostalim propisima i tako se odnosimo i prema svim drugim pitanjima.

Vezano za ovaj proces normalizacije odnosa video sam da kod građana Sandžaka, ljudima nije jasno šta to znači taj Briselski proces. Želim da kažem svim građanima, Briselski proces je proces normalizacije odnosa Republike Kosovo i Republike Srbije.

Da ne bude zabune građani misle da je to proces normalizacije odnosa između Srba i Albanaca, nije tako, nego između dvije države.

Zvanično tražimo, evo koristim priliku da ponovo kažem da se u okviru Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije u kojem učestvuju predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Republike Kosovo Albin Kurti da se uključi i pitanje riješavanja statusa Bošnjaka Sandžaka i pitanje riješavanja statusa Albanaca Preševske doline. Opet kažem da ne bude zabune u preambuli Briselskog procesa kaže „ pitanje manjina“, u članu 2. govori se o pravu na samoopredjeljenje, o nediskriminaciji, o ravnopravnosti svih manjina u Srbiji i na Kosovu dok međunarodni predstavnici iz nama nepoznatih razloga sva ta prava daju i svrstavaju isključivo u korist velikosrpske politike i favorizuju srpsku manjinu na Kosovu a u potpunosti ignorišu činjenicu sa kakvim stotinama problema i neriješenim pitanjima žive Bošnjaci Sandžaka i Albanci Preševske doline.

Zato, tražimo zvanično od predstavnika i posrednika Evropske unije Borela i Lajčaka da ovaj dijalog o normalizaciji odnosa dvije države u kojima mi živimo uključe predstavnike najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji to jeste Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predstavnike Albanskog nacionalnog vijeća i predstavnike drugih nacionalnih vijeća koje su zainteresovani da i oni uzmu učešće u ovaj Briselski proces.

Lajčak i Borel traže za srpsku manjinu na Kosovu status kakav ne postoji u Ustavu Kosova a Bošnjacima u Sandžaku i Albancima Preševske doline koji djeluju kroz institucije ove države onemogućavaju pravo da ostvare ona prava koja su predviđena ustavom Srbije.

Zašto Bošnjačko nacionalno vijeće?

Na Kosovu u opštinama sa srpskom većinom bošnjačka djeca ne mogu da ostvare pravo na obrazovanje na bosanskom maternjem jeziku i pismu. Prinuđeni su da to pravo ostvaruju u drugim, susjednim opštinama sa albanskom većinom.

Tražimo od učesnika ovih pregovora i od predsjednika Republike Srbije Vučića da nas konačno uvaži kao svoje sugrađane da ispoštuje Bošnjake i njihova prava i kaže tražim da se Bošnjaci uključe u ovaj proces, tražimo to i od gospodina predsjednika Vlade Republike Kosovo Aljbina Kurtija da i on to učini iz poštovanja prema žrtvama iz Bošnjačke mahale i da oni ne učestvuju u daljim procesima dok se u Briselski sporazum ne isključi favorizacija srpske manjine nego se dovedu sve manjine kako piše u preambuli, i u članu 2 tog sporazuma u isti položaj.

Reciprocitet i simetrija prava garantuju trajan i stabilan mir, to je sistem spojenih sudova.

Međunarodni predstavnici koji su nagradili velikosrpsku politiku u Dejtonskom sporazumu za genocid koji su učinili nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini velikosrpska politika je dobila novu Republiku na teritoriji Bosne i Hercegovine koja nikada nije postojala, Republiku Srpsku.

Traže sada ponovo za Srbe još jednu Republiku Srpsku na sjeveru Kosova i to uključujući Bošnjačku mahalu, ne može !!! Svim silama ćemo se boriti da to ne bude, ići ćemo i do Međunarodnog suda za ljudska prava.

Poslušajte cijelu konferenciju:

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP