Imamović : Prava Bošnjaka u Sandžaku staviti u prioritete rekonstruisane Vlade

02/09/2013

Narodni poslanik SDA Sandžaka i potpredsjednik Stranke Enis Imamović danas je u svom obraćanju u Skupštini Srbije pred premijerom Srbije, ministrima u Vladi i kolegama narodnim poslanicima još jednom ukazao na lošu bezbjednosnu i ekonomsku situaciju u Sandžaku.

Kao predstavnici Bošnjaka u ovom Parlamentu, nekoliko puta smo postavljali poslanička pitanja na koja nismo dobili odgovore. Naša pitanja tiču se ozbiljno narušene lične i imoviske sigurnosti Bošnjaka Sandžaka, pa čak i njihovih legitimnih predstavnika.

Obraćanje narodnog poslanika Imamovića prenosimo u cjelosti :

Mi ovih dana maltene biramo novu Vladu, pred nama se nalazite svi vi, sa kojima mi narodni poslanici treba da radimo u narednom periodu. Mi, poslanici SDA Sandžaka, želimo da vjerujemo da ćete vi kao budući ministri imati snage i sluha za rješavanje problema koji muče naše građane, a koje mi ovdje predstavljamo.

Kao predstavnici Bošnjaka u ovom Parlamentu, nekoliko puta smo postavljali poslanička pitanja na koja nismo dobili odgovore. Naša pitanja tiču se ozbiljno narušene lične i imovinske sigurnosti Bošnjaka Sandžaka, pa čak i njihovih legitimnih predstavnika.

U Novom Pazaru i čitavom Sandžaku brojna svirepa ubistva, oružane pljačke kao i mnogi drugi oblici teškog kriminala godinama su ostali nerasvijetljeni. Ja ću navesti samo nekoliko najsvežijih primjera:

Ubistvo vlasnika menjačnice Haruna Alića, ispred hotela u centru grada,ubistvo Avdije Šutkovića, takođe u centru grada, ubistvo vlasnika menjačnice Enesa Ajdinovića ispred kuće, na oči cijele porodice, smrt Besima Tatarevića u prostorijama SUP-a u Novom Pazaru. 


Nije rasvijetljen ni slučaj oružanog upada u službene prostorije SDA Sandžaka, te pokušaj ubistva predsjednika naše Stranke, ministra Ugljanina, od 17. januara 2009. godine. Ovo stanje dovelo je do građanskih protesta 7. Juna ove godine na kojima je zatražena momentalna smjena rukovodstva novopazarske policije.

Ovi zahtjevi građana, iznijeti na demokratski i civilizovan način, ignorisani su, i od strane nadlježnih, i od strane medija. Zločini nad Bošnjacima, godinama ostaju neriješeni, ugrožavajuci tako slobodu i pravo na istinu i pravdu porodicama žrtava. Bezbjednost građana Sandžaka prepuštena je njima samima.

Svjedoci smo da u drugim krajevima Srbije policija za samo nekoliko sati identifikuje počinioce zločina i privede ih pravdi. Mi godinama unazad upozoravamo da je ovakvo ponašanje policije i tužilastva glavni generator zla u Sandžaku. S' druge strane, policija, tužilastvo i sudstvo koordiniranim akcijama izvode Bošnjake pred sud i izriču presude samo zato što pri sebi nemaju ličnu kartu. Brutalnim akcijama se hapse nevini mladići, njih ispituju batinaši, utvrde nevinost, puste ih kući i nikom ništa. Ovako nesto se zove selektivna primjena zakona.

Sve ovo sam rekao sa ciljem da upoznam vas gospodo ministri ali i sve građane Srbije, sa uslovima i okolnostima u kojima žive Bošnjaci u Sandžaku. Ovdje danas sjedimo zajedno; najviši predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, a ovi konkretni podaci koje vam iznosim su činjenice sa terena. Ovdje, donosimo dobre, evropske zakone, ali na terenu nam važe potpuno DRUGA pravila. Ovako nesto plaši investitore, a ti ljudi traže imovinsku i pravnu sigurnost u Sandžaku. Nezapošljenost u Srbiji je 24%, u Novom Pazaru je 52%, a u Tutinu preko 70%. .Mi, poslanici smo ovdje da ukazujemo na potrebe, problem i patnje građana, to je naša obaveza, a mi od Vlade očekujemo da te stvari riješi. 

Naše učešće u Parlamentu i Vladi je zadnji tračak nade Bošnjacima u Srbiji da svoje probleme mogu da riješe u okvirima institucija sistema. Ja zato pozivam Vladu Republike Srbije da planira budžetska sredstva za otvaranje novih radnih mjesta i time ohrabri i ostale investitore da ulažu u Sandžak.

 Mi ćemo podržati ovu rekonstrukciju Vlade i želimo vam puno sreće i uspjeha u radu."