https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Kazniti odgovorne za zločine nad Bošnjacima Sandžaka - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Kazniti odgovorne za zločine nad Bošnjacima Sandžaka

Kazniti odgovorne za zločine nad Bošnjacima Sandžaka

Danas se navršava 27 godina od zločina nad Bošnjacima u Sjeverinu, koji su svirepo mučeni a potom ubijeni, kada su krenuli na posao iz Sjeverina u Priboj.

Tog 22. oktobra 1992. godine, 17 ljudi je nevino ubijeno samo zato što su bili pripadnici bošnjačke nacionalnosti.

Ovaj ratni zločin, kao i mnogi zločini nad Bošnjacima Sandžaka počinjeni od 1990. godine do danas nisu rasvijetljeni a nalogodavci i počinioci nisu kažnjeni.

Nažalost i danas, posle 27 godina u Srbiji je prisutna politika državnih organa prema Bošnjacima iz 90-ih, u kojoj za Bošnjake ne važe osnovna ustavna načela, poput prava na život, slobodu i sigurnost, a da niko za to ne odgovara.

SDA Sandžaka, kao bošnjačka parlamentarna stranka zahtjeva da se, pored kažnjavanja zločinaca, porodicama žrtava dodijeli status civilnih žrtava rata i status raseljenih lica.

U tom smislu neophodna je hitna i neodložna lustracija kako bi se iz srpskih snaga bezbjednosti odstranili i kaznili odgovorni za ovaj i druge zločine počinjeni nad Bošnjacima Sandžaka.  

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37