Učitavanje sajta

Vijesti

Intervju Predsjednika Dr. Sulejmana Ugljanina dnevnom listu "Blic"

Intervju Predsjednika Dr. Sulejmana Ugljanina dnevnom listu

Intervju Predsjednika Dr. Sulejmana Ugljanina dnevnom listu "Blic"

Jedini pravi i adekvatan odgovor države na sve probleme u Sandžaku jeste ekonomski. Mi nismo kuvajtska banka ni Amerika i nema u budžetu para koliko treba za sve, ali Vlada treba da usvoji program za taj region i postepeno krene u rešavanje problema, kaže u intervjuu za „Blic" Sulejman Ugljanin, ministar zadužen za ravnomerni razvoj nedovoljno razvijenih područja, i dodaje da od Vlade traži da rebalansom budžeta izdvoji dodatna sredstva za Sandžak i druge nerazvijene opštine.


Dok smo razgovarali, u Novom Pazaru vlast je probala da po pravosnažnoj sudskoj odluci iseli Fakultet za islamske studije, a muftija Muamer Zukorlić ne da i preti. Iseljenje je izostalo, a od ministra Ugljanina, koga stanovnici Sandžaka tiho optužuju da ih je zaboravio kad je ušao u srpsku vladu, tražimo komentar i odgovor na to kako rešiti sukobe.

- Svi građani su tamo zabrinuti zbog razvoja situacije i uzroka koji su doveli do toga. Već dugo traje nekorektan odnos države prema događajima u Sandžaku jer sve ranije vlade su bile neprincipijelne prema Sandžaku, pa delom i ova naša. Videćemo šta će biti.

 

Na šta mislite? Da je Sandžak zanemaren, da su Bošnjaci diskriminisani?


- Ne samo Bošnjaci, čitava regija je ekonomski nerazvijena, zapostavljena, zanemarena i da tek sad počinjemo da radimo neke dobre poslove i da to daje rezultate i otvara nadu i perspektivu za sve građane koji tamo žive.

 

Cela Srbija je ekonomski nerazvijena, ali da li sadašnja vlada posebno diskriminiše Sandžak ili naprotiv?


- Ne bih sad otvarao to pitanje. Vladi sam pre mesec dana dao predlog mera za ekonomski razvoj Sandžaka i stabilizaciju političkih i ekonomskih prilika u tom regionu. Očekujem da Vlada adekvatno reaguje i da da ekonomski odgovor na sve probleme koji postoje. Ekonomski odgovor je najbolji. Očekujem da sva ministarstva učestvuju u prikupljanju dodatnih sredstava za ostvarenje programa za razvoj Sandžaka. U programu su ključni revitalizacija industrijske zone u Novom Pazaru i u Tutinu, početak izgradnje autoputa Beograd - južni Jadran, povratak prognanih Bošnjaka iz opštine Priboj, što je i ekonomski i politički problem. Do sada nijedna vlada nije ništa učinila po tom pitanju.

 

Da li je Vlada prihvatila vaš zahtev da rebalansom budžeta dobijete dodatni novac i da li ćete glasati za rebalans ako vas odbiju?


- Razgovori se vode na nivou koalicije i očekujem da će svi partneri u Vladi učiniti nešto da se usvoji objektivan program. A što se tiče glasanja, ucene nisu naš pristup. Šta mi s dva glasa možemo da promenimo? Pokušavamo da državotvorne stranke dovedemo do toga da preuzmu odgovornost za Sandžak. Do sada su imale neodgovoran odnos.

 

Zašto su Bošnjaci jedina nacionalna manjina koja nije osnovala Nacionalno veće?


- Punih 19 godina vodio sam Bošnjačko nacionalno veće i sve je funkcionisalo kao sat. Sad kad se nisam kandidovao, ne mogu da ga izaberu. Posmatram to sa strane.

 

Kako vidite regionalizaciju Srbije?


- Ravnomerni regionalni razvoj je ustavna kategorija. U Sandžaku je najveći procenat građana u Srbiji glasao za Ustav. Ali okruzi nisu ustavna kategorija, već ostatak Miloševićevog miraza, diskriminatorski ostatak i treba to rešiti. Nacionalne manjine ne smeju da se cepaju na dva regiona.

 

Kako ocenjujete bezbednosnu situaciju u Sandžaku? Svaki čas su neki incidenti, pucnjava, ranjeni...


- To je pitanje nekorektnih medija i zlonamernog pisanja. Mnogo manje je tih incidenata u Sandžaku nego u drugim delovima Srbije, ali mediji svesno stvaraju krivu sliku. Na primer, svi su pisali o tome da je kamenovan autobus „Niš ekspresa" u Novom Pazaru, a to nije tačno. Dva dečaka od 12 godina gađala su se kamenjem i jedan kamenčić je pogodio šoferšajbnu autobusa. Policija je to utvrdila. Naduvavanje takvih loših stvari je nepovoljno za zemlju i za naš put ka Evropi.


Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije početkom godine vas je pozvala da se odreknete duplih funkcija. Koliko ih imate i koliko su plaćene?


- Bio sam pogrešna meta, gospođa Marković nije dobro informisana. Osim funkcije ministra, nijedna druga funkcija nije plaćena. Sve ostalo radim bez novčane nadoknade, a ako će moja ostavka doneti dobro razvoju Srbije, sutra dajem ostavku. Kao ministar sam kopredsedavajući Komisije za saradnju sa Turskom, član sam Upravnog odbora Fonda za razvoj, a rukovođenje Kancelarijom za ravnomerni razvoj je u sklopu ministarske funkcije.


Da li ste za rekonstrukciju Vlade?


- Ako će gašenje moje pozicije pomoći državi, spreman sam za taj korak. Ljudi će reći: ti Bošnjaci su dobri ljudi, pomogli su formiranje vlade i onda su se povukli da je spasu. To je dobro, znači, nema separatizma.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP