Učitavanje sajta

Vijesti

Podrška ženama u agrobiznisu

Podrška ženama u agrobiznisu

Podrška ženama u agrobiznisu

Ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin i direktor USAID Agrobiznis projekta Luis Faoro potpisali Memorandum o podršci ženama u agrobiznisu, sa ciljem promovisanja preduzetništva među ženama iz ruralnih krajeva Srbije.

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, na čelu sa ministrom Sulejmanom Ugljaninom i direktor USAID Agrobiznis projekata Američke agencija za međunarodni razvoj Luis Faoro potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumjevanju koji predstavlja platformu za zajedničku podršku ženama u agrobiznisu.


Razmjenom znanja i iskustava i objedinjavanjem resursa, USAID i Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja će započeti zajednički rad na promovisanju preduzetništva među ženama iz ruralnih krajeva Srbije, podstičući ih da rade na poboljšanju svojih ekonomskih uslova kroz samozapošljavanje u agrobiznisu.

Ministar Ugljanin se zahvalio direktoru USAID Agrobiznis projekta Faoru i rekao da je zadovoljan što će Kancelarija podržati jedan ovako dobar projekat.

"Kancelarija će u narednom periodu finansijski podržati biznis ideje tri buduće preduzetnice u agrobiznisu iz Knića, Lebana i Gadžinog Hana, nedovoljno razvijenih opština koje se nalaze u resoru Kancelarije, a sa sličnom praksom nastavićemo i kasnije", rekao je Ugljanin.

 

Ravnopravno učešće

USAID Agrobiznis Projekat je tokom 2010. godine pokrenuo program "Žene u agrobiznisu" sa ciljem da omogući ravnopravno učešće žena u agrobiznisu i poveća konkurentnost srpske poljoprivrede. Tokom trajanja projekta oko 300 žena je prošlo kroz prvi krug obuke u osnovama preduzetništva.

Polaznice obuke su tokom treninga kreirale 235 biznis planova koji su ocijenjeni kao profitabilni i spremni za finansiranje od strane različitih institucija, razvojnih agencija i organizacija.

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja će od 25 najboljih biznis planova, u prvom krugu finansirati tri projekta budućih žena preduzetnica iz najnerazvijenijih opština u Srbiji, dok će Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdvojiti sredstva za finansiranje još 10 biznis planova.

Nakon završene obuke i finalizacije biznis planova, Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja će nastaviti da finansira određeni broj najboljih biznis planova, a koje imaju za cilj pokretanje poslovanja u agrobiznisu žena iz najnerazvijenih područja Srbije.

USAID Agrobiznis Projekat je deo programa aktivnosti koje se sprovode u cilju obezbjeđenja brzog i održivog ekonomskog rasta u svim privrednim sektorima u Srbiji. Projekat radi na povećanju izvoza srpskih poljoprivrednih proizvoda, podsticanju zapošljavanja u poljoprivredi, povećanju efikasnosti i konkurentnosti i stvaranju povoljnog okruženja za poslovanje agrobiznisa u Srbiji.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP