Učitavanje sajta

Vijesti

Prioritet mi je ekonomski razvoj

Prioritet mi je ekonomski razvoj

Prioritet mi je ekonomski razvoj

Šemsudin Kučević, predsednik opštine Tutin, dao je intervju za dnevni list Danas koji prenosimo u cjelosti.

 

Prioritet mi je ekonomski razvoj

 

Tutin, Beograd - Za razliku od većine lokalnih sredina u Srbiji, kojima su izbori 6. maja doneli šarolike rezultate, nekad i mučne pregovore i iznenađujuće koalicije, u Tutinu nije bilo neizvesnosti. Ova sandžačka opština bastion je Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, koja godinama suvereno vlada Tutinom.

Pokazali su to i poslednji lokalni izbori na kojima je SDA ponovo osvojila apsolutnu većinu. U novom sazivu Skupštine opštine Tutina, SDA Sandžaka ima 21 odbornika, BDZ devet, Koalicija Zajedno za Tutin (SDP, DS, LDP, URS) šest i jednog odbornika ima Sandžačka narodna partija Mirsada Đerleka. Na prošlonedeljnoj konstitutivnoj sednici, za novog predsednika opštine Tutin izabran je Šemsudin Kučević (SDA).

 

Posle nekoliko godina rada u Beogradu, vratili ste se na mesto predsednika opštine Tutin. Kako to da ste se odlučili za takav korak? Retko se dešava da se političari iz manjih sredina koji stignu u Beograd vrate svojoj „bazi“.

 

- Ja sam u Beogradu boravio kao zamjenik ministra četiri godine i bio sam zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština, između kojih je i opština Tutin. Procena moja i mog tima je da je neophodno da ja u ovom mandatu budem predsjednik opštine kako bi iskoristili na najbolji način kontakte koji sam uspostavio kao zamjenik ministra u Beogradu za razvoj opštine Tutin i da omogućim jednoj mlađoj ekipi da dođe do izražaja i da mogu da se tek tada posvetim razvoju celog regiona ispred jedne podmlađene ekipe u svim sandžačkim opštinama.

 

Šta će biti prioriteti vašeg rada u ovom mandatu?

 

- Kada sam krenuo da se bavim ovim poslovima prioritet mi je bio da na najbolji način doprinesem razvoju nerazvijenog regiona kojem pripadam kao i teškog stanja naroda kome pripadam. Svejedno mi je da li taj posao radim u Beogradu ili Tutinu, bitni su rezultati toga rada. Po meni je bitno povremeno promeniti distancu gledanja određenog problema jer se tako on bolje sagledava. Prioritet je ekonomski razvoj Tutina, što podrazumijeva otvaranje opštine prema stranim tržištima. Napravili smo dobre osnove u komunikaciji sa IPEU (otvaranje sandžačke kancelarije u Briselu), arapskom ligom, afričkim zemljama, Rusijom i naravno Turskom, gde su već započeti koraci oko Industrijske zone u Ljeskovi. Prioriteti će biti nastavak kontinuiteta razvoja tutinske opštine i regiona Sandžaka u čemu očekujem podršku kako ovih kojih su me birali tako i nadležnih državnih institucija i potencijalnih donatora. Boriću se da investicije dolaze u Tutin i Sandžak kako bi se ubrzao sveukupan razvoj ovog nerazvijenog područja i zemlje u celini.

 

U infrastrukturi Tutina je nešto urađeno ovih godina, ali ekonomsko stanje je i dalje loše. Možete li da, sa mesta predsednika opštine, utičete na dovođenju investitora i zapošljavanju Tutinaca?

 

-Uložiću svo svoje znanje i energiju sa svojim saradnicima da ubedim strane investitore da posedujemo odgovarajuće kompatibilne prednosti za ulaganje u oblasti kao što su proizvodnja zdrave hrane, turizma, proizvodnja nameštaja i građevinarstva. Tutin u ovih 10 godina belježi određeni stepen porasta. Opština se u privrednom i infrastrukturnom pogledu razvija i očekujem da će se to nastaviti u još većem i bržem toku. Veliki značaj imaju obnovljivi izvori energije, (vetrogeneratori, MHE, solarna energija) i otvaranje afričkog tržišta za nameštaj i građevinu, iz toga ćemo iznaći sredstva da subvencinišemo određeni broj radnika u privredi i javnim radovima na uređivanju rečnih korita.

 

 SDA ima koalicioni sporazum sa DS, ali, po sadašnjim informacijama, velike su šanse da vladu Srbije formiraju SNS i SPS. Da li će to uticati na odnos Beograda prema vašoj opštini i najavljenim projektima, pre svega u putnoj infrastrukturi?

 

-Mi ćemo se zalagati da realizujemo zacrtane ciljeve i bićemo korektor svakoj vlasti koja se formira na republičkom nivou u granicama naših mogućnosti.

 

Ja sam za saradnju


SDA ima apsolutnu vlast u Tutinu. Kako ćete se odnositi prema opoziciji u SO? Da li ćete se potruditi da uspostavite saradnju?

 

-Ja sam za uspostavljanje te saradnje kako bi se postigao sinergetski efekat u realizaciji ciljeva i projekata za koje su nas građani delegirali.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP