Učitavanje sajta

Vijesti

Ugljanin za Večernje Novosti: Gladan čovjek je na sve spreman

Ugljanin za Večernje Novosti: Gladan čovjek je na sve spreman

Ugljanin za Večernje Novosti: Gladan čovjek je na sve spreman

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin o krizi u Sandžaku, muftijinim avanturama, Vladi, izborima.

U Vladi ne postoji ni minimum razumjevanja za rješavanje bošnjačkog pitanja u Srbiji. Sandžak je najnerazvijeniji dio zemlje, i kao takav, idealno tle za stvaranje i jačanje političkih avanturista.
To je poruka ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina, koji u razgovoru za "Novosti" poručuje da je bolje da država hitno krene u poboljšanje prava nacionalnih manjina nego da čeka spoljna uslovljavanja ili eskalaciju problema.

* Šta bi konkretno država mogla da učini kako bi bošnjačka manjina bila zadovoljna?

- Neophodno je da se institucionalno omogući učešće manjina u javnom životu. Na primjer, u Novom Pazaru Bošnjaci čine 80 odsto građana, a u policiji u tom gradu je odnos obrnuto proporcionalan. Tako je i u drugim državnim institucijama. Imamo vladinu komisiju za nestala lica koja je za sve ove godine potpuno ignorisala Bošnjake iz Priboja. Akutni problem je što je Novi Pazar grad sa najvećim stepenom nezaposlenosti u Srbiji, više od 51 odsto. Milioni eura se investiraju u Bor, Kragujevac, Kuršumliju, i to je dobro. Ali, očekujemo da se investira i u najnerazvijeniji dio naše zemlje.

* Koliko se ekonomsko nezadovoljstvo u Sandžaku zloupotrebljava za buđenje ekstremnijih ideja? Jer, i u drugim krajevima Srbije nije mnogo bolje...

- Teška ekonomska situacija, siromaštvo, beznađe mladih ljudi. To su idealni uslovi da politički avanturisti pokušaju da zapaljivom retorikom skupe političke poene i da se bolje pozicioniraju.

* Slažete li se sa muftijom Zukorlićem da Sandžak treba da dobije autonomiju po uzoru na Vojvodinu?

- Osnovni ciljevi naše stranke su pravo građana Sandžaka na brži ekonomski razvoj i regionalnu samoupravu u okviru Srbije. Ne bih da mijenjamo tezu i da pričamo o nekakvim drugim statusima Sandžaka kad imamo gladne i nezaposlene ljude, socijalni i politički naboj.

* Za kakvu se autonomiju vi zalažete?

- Nije sada pitanje kakva će autonomija biti, nego možemo li da omogućimo građanima Sandžaka da ostanu da žive u svom gradu i da izdržavaju porodicu. Opštine žive katastrofalno, a lokalni politički lideri se nadmeću ko će da zahtjeva veću autonomiju. Sandžak je bio i ostao multinacionalan, i moj stav je da nema nacionalnih autonomija.

* Koji je vaš prijedlog za smirivanje Sandžaka?

- Kao odgovor na sva pitanja koja opterećuju Sandžak predložio sam Vladi program mjera za ekonomski razvoj i stabilizaciju političkih prilika u Sandžaku. To podrazumjeva stvaranje stimulativnog ambijenta za strane investitore, ulaganja u infrastrukturu, oživljavanje velikih industrijskih centara...

* Vjerujete li da će vaše kolege ministri to da prihvate?

- Vlada postepeno radi na tom planu. Očekujem da sve rješavamo kroz institucije države, kako sve ne bi skliznulo iz okvira i kako se ne bi javile neke mesije koje bi pokušale ulicom da ostvaruju ciljeve.

* Strahujete li da će vas Zukorlić politički ugroziti na narednim izborima?

- Srpske vlasti su u kontinuitetu godinama ulagale u Zukorlićevu snagu. Pravili su Pinokija, a dobili su Frankenštajna. Za ozbiljne ljude u Sandžaku, on je običan avanturista. Zukorlić može da se zloupotrebi samo ako neko želi da izazove krizu. U normalnim političkim okolnostima i izborima, ta opcija ne može poremetiti raspoloženje biračkog tijela.

* Kada će se konačno formirati Nacionalni savjet Bošnjaka?

- Izbori su bili i tri najveće liste nisu uspjele da se dogovore o formiranju Nacionalnog vijeća. Pozivam još jednom sve za sto, da sjednu i da se dogovore o minimumu zajedničkih interesa. Ako dogovora ne bude, izbori će morati da se ponove na jesen.

* Manje stranke Vlade se žale da su potcijenjene u koaliciji. Kako vas tretiraju?

- Sve zavisi od toga šta stranke očekuju kada uđu u koaliciju. Bošnjačka lista za evropski Sandžak je željela da pomogne savezu ZES da vodi zemlju na evropskom putu. U tim okvirima je i rješavanje bošnjačkog manjinskog pitanja, a u ovoj vladi, nažalost, ne postoji još dovoljan minimum razumjevanja za te probleme.

* Znate li već sada sa kim biste mogli u postizbornu koaliciju?

- Na izbore ćemo izaći kao Bošnjačka lista za evropski Sandžak, a prvi strateški partner posle izbora biće nam DS.

* Znači li to da isključujete saradnju sa opozicionim blokom koji sada predvodi Nikolić?

- Ne isključujemo saradnju ni sa jednom strankom. Stožer demokratskog okupljanja je DS i nismo razmišljali o saradnji sa SNS. Ali, ako se pokaže da je državni interes nešto drugo, mi ćemo povesti računa o tome i tako ćemo se ponašati. Preduslov za saradnju sa nama biće i rješavanje bošnjačkog pitanja.

 

 

POMOĆ NAJUGROŽENIJIMA

* Koji su rezultati kancelarije za održivi razvoj koja je u vašem resoru?

- Ta kancelarija je najbolje što je ova vlada osnovala. Smanjena je distanca između države i siromašnih opština. Prvi put u Srbiji okupili smo najnerazvijenije opštine na jednom mjestu, napravili smo strategiju i formulisali prioritete. Iako imamo ograničena sredstva, svake godine raspisujemo najmanje dva konkursa za opštinske projekte - planska akta, finansiranje građevinske dokumentacije koja je potrebna za dobijanje kredita, a finansiramo i izvođačke projekte za održivi razvoj.

 

 

Izvor: novosti.rs

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP