https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Održana konferencija SDA Sandžaka u Prijepolju - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Održana konferencija SDA Sandžaka u Prijepolju

Održana konferencija SDA Sandžaka u Prijepolju

Održana konferencija SDA Sandžaka u Prijepolju

Danas su u prostorijama Stranke demokratske akcije Sandžaka u Prijepolju održana je konferencija za novinare, na kojoj su govorili Safet Planić - odbornik u Skupštini opštine, Sabahudin Obućina - član Glavnog odbora i Edib Kajević - pomoćnik direktora Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.

Safet Planić je govorio o radu lokalnog parlamenta i prekidu poslednje sjednice Skupštine opštine Prijepolje od 26. januara tekuće godine. Prekid skupštinskog zasjedanja radi logoa Matične biblioteke „Vuk Karadžić" je po mišljenju Safeta Planića bezazlen razlog iza kojeg se kriju mnogo veći problemi od kojih vladajuća koalicija bježi. Navodi da nikad više nije bilo plaćenih funkcionera a manje učinka i manje rezultata lokalne samoprave. Veliki niz problema kao što je odluka o formiranju savjeta za međunacionalne odnose, zatim izbjegavanje raspravljanja o kreditnom zaduživanju opštine Prijepolje, problem oko neriješenih imovinskih odnosa oko novosagrađenog mosta na Limu kao i mnogi drugi problemi se stavljaju pod tepih, a žele se baviti pitanjem loga Matične biblioteke Vuk Karadžić.

Zbog nesposobnosti ove i prethodne vlasti čiju okosnicu predstavlja SDP Rasima Ljajića u prošli petak je blokiran račun Skupštine opštine Prijepolje, navodi Planić i napominje da kao pripadnik bošnjačke autohtone stranke želi da živimo ne iznad, ali ni ispod, nego jedni pored drugih, sa sugrađanima srpske nacionalnosti, jer smo na to predodređeni. Sva pozivanja na nemirne 90-te godine i izazivanje sukoba na ovim prostorima ne odgovara ni jednom ni drugom narodu.

Sabahudin Obućina je upoznao prisutne o zaključcima i odlukama koje su usvojene na posljednjoj sjednici Glavnog odbora u Novom Pazaru. Prvi i osnovni cilj koji je usvojen je postizanje jedinstva Bošnjaka. Da bi do toga došlo potrebno je da se ispune dva uslova i to:

1. Formiranje Bošnjačkog nacionalnog vijeća
2. Formiranje jedinstvene Islamske zajednice

Rješavanjem ova dva ključna problema bošnjačkog naroda doći ćemo do postizanja konsezusa oko jedinsta za parlamentarne izbore koji su planirani u narednoj godini i ostvarivanju cilja o osvajanju 5 mandata u republičkom parlamentu i formiranju poslaničkog kluba, čime bi Bošnjaci postali aktivan, afirmativan i veoma značajan faktor u Republici Srbiji.
Takođe napominje da su donijeti zaključci o nastavljanju saradnje sa Republikom Turskom koje je od krucijalne važnosti za Bošnjake u Srbiji i proširenje saradnje sa Bosnom i Hercegovinom,kao i pitanje oko popisa stanovništva koje će se održati u oktobru ove godine, da bi se izvršile sve pripreme kako bi popis dočekali spremno.
Podsjeća da je na posljednjoj sjednici Vlade Republike Srbije donijeta odluka o otvoranju izdvojenog odelenja Kancelarije za održivi razvoj u Novom Pazaru što će pomoći razvoju cjelokupne regije Sandžak.

Iz Izvršnog odbora Stranke u Prijepolja ka Kancelariji za održivi razvoj otišli su brojni projekti, a neki od njih su izgradnja gasovoda Zlatibor - Nova Varoš - Priboj - Prijepolje, izgradnja vodovoda u Brodarevu, rekonstrukcija Musale i Jusovića Kule, izgradnja magistralnog puta Prijepolje - Sjenica preko Kaćeva i Miloševog Dola i mnogi drugi. Neki od njih su u fazi pripreme za realizaciju kao na primjer vodovod u Brodarevu.

Edib Kajević između ostalog je rekao da je zajedno sa ministrom Sulejmanom Ugljaninom prisustvovao na konferenciji „Srbija na putu ka EU , berza znanja i iskustva" u Sloveniji, koju je ministar Ugljanin i otvorio. Ono što je dogovoreno nakon nekoliko sastanaka sa predstavnicima ministarstva za regionalni razvoj, ministarstva privrede Slovenije i Jelikom Kacinom jeste da njihovi stručnjaci održe besplatnu obuku za apliciranje fondovima Evropske unije, što je veoma bitno za nerazvijene opštine.

Što se tiče aktivnosti Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja za opštinu Prijepolje bitna su dva projekta koji su u fazi realizacije i to :

- Trenutno stanje u T.K. Ljubiša Miodragović i mogućnost dovođenja određenih investitora
- Izgradnja vodovoda u Brodarevu

Što se tiče Tekstilnog kombinata Ljubiša Miodragović, jedna delegacija italijanskih privrednika je zajedno sa nama boravila u ministarstvu ekonomije u Beogradu. Ovi investitori planiraju da uzmu T.K. Ljubiša Miodragović u zakup u prvom periodu, a ako se od ministarstva ekonomije dobiju sredstva za pružanje podrške nadamo se da će se završiti sam postupak prodaje, i da će Ljubiša Miodragović nadamo se do kraja godine dobiti novog vlasnika, navodi Kajević.

Kancelarija je dobila projekat za vodovod u Brodarevu i čini sve da dođe do realizacije istog. Uporedo s tim radi se na tome da se obezbjede sredstva i za drugu fazu, da se pored rekonstrukcije postojećeg stanja uradi nova kaptaža kako bi i viši djelovi Brodareva dobili vodu.

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP