Učitavanje sajta

Vijesti

Ministar dr. Sulejman Ugljanin u posjeti slovenačkom parlamentu

Ministar dr. Sulejman Ugljanin u posjeti slovenačkom parlamentu

Ministar dr. Sulejman Ugljanin u posjeti slovenačkom parlamentu

LJUBLJANA - Ministar u Vladi Republike Srbije dr. Sulejman Ugljanin sastao se u ponedjeljak u Ljubljani sa potpredsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Miranom Potrčom i Janjom Klasinc predsjednicom Odbora za spoljnu politiku slovenačkog parlamenta i predsjednicom Parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom.

Na početku dužeg i srdačnog razgovora Ministar Ugljanin je obavestio domaćine da je u aktuelnoj Vladi Srbije, kao ministar bez portfelja, odgovoran za razvoj nedovoljno razvijenih područja Republike Srbije, a da je u Sloveniju doputovao zbog prisustva na konferenciji "Srbija na putu ka EU: Berza znanja i iskustava" koja se od 30. januara do 2. februara održava u banji Olimia kod Podčetrteka. Ministar Ugljanin je objasnio da Srbija želi jaku saradnju sa Slovenijom na svim nivoima, a da slovenačko znanje i direktno iskustvo koje je ona ostvarila prilikom svojih evropskih integracija može biti korisno za apliciranje kod pretpristupnih fondova EU, koji su našoj zemlji preko potrebni.

Potrča i Klasinc istakli su dobru saradnju između parlamenata naše dve zemlje kako na nivou odbora, tako i na nivou grupe prijateljstva. Slovenija kao demokratska država prepoznaje potrebu za boljim regulatornim okvirom za status pripadnika naroda bivše Jugoslavije u Sloveniji, tako da je u slovenačkom parlamentu u proceduri prijedlog deklaracije koja će poboljšati njhov položaj i zaštititi prava sadržana u Ustavu Republike Slovenije. Nacrt deklaracije će se naći na redovnoj sjednici Državnog zbora koja počinje danas, a domaćini su izrazili očekivanje da će deklaracija biti usvojena većinom glasova.

Na kraju sastanka Potrča i Klasinc su ponudili ministru Ugljaninu pomoć u pronalaženju kontakata sa slovenačkim institucijama koje imaju potrebna znanja za apliciranje kod pretpristupnih fondova EU, a koja su preko potrebna nerazvijenim opštinama u nadležnosti Kancelarije za održivi razvoj, kao i to da su za ministra Ugljanina vrata slovenačkog parlamenta uvjek otvorena za prijateljski savjet i razmjenu iskustva.

Ministar Ugljanin se tokom boravka u Ljubljani sreo i sa ministarkom odgovornom za lokalnu samoupravu i regionalnu politiku Dušom Trobec Bučan u njenom kabinetu. Tom prilikom, ministarka Bučan, na prijedlog ministra Ugljanina, predložila je da njen tim ljudi koji ima iskustva u apliciranju kod predpristupnih fondova EU (IPA fondova), organizuje obuku za predstavnike 48 nedovoljno razvijenih opština Srbije u cilju pravilnog podnošenja projekata.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP