Učitavanje sajta

Vijesti

Islamska razvojna banka

Islamska razvojna banka

Islamska razvojna banka

Ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin sa saradnicima boravio je u dvodnevnoj posjeti Kraljevini Saudijskoj Arabiji sa ciljem ispitivanja mogućnosti korišćenja fondova Islamske razvojne banke u 48 nedovoljno razvijenih područja Republike Srbije.

Tom prilikom ministar Ugljanin sastao se sa gospodinom dr. Ahmadom Muhamedom Alijem, predsjednikom Islamske razvojne banke i razgovarali su o mogućnosti korišćenja tih Fondova za razvojne projekte u Srbiji. Tokom razgovora sa predsjednikom Islamske razvojne banke ministar Ugljanin je istakao da je nova politička klima u Srbiji stvorila mogućnost za saradnju na svim poljima.

"Cilj naše posjete je bio da ispitamo mogućnosti da Srbija kao neislamska zemlja dobije status posmatrača u organizaciji Islamske konferencije, kao što ima Rusija i druge zemlje kako bi bolje koristile sredstva Islamske razvojne banke" - izjavio je ministar dr. Sulejman Ugljanin.

Tokom razgovora bilo je riječi i o praćenju razvoja situacije u Srbiji i da su veoma zadovoljni što je delegacije iz Srbije na nivou ministra Ugljanina posjetila Saudijsku Arabiju i da će muslimanska bošnjačka manjina biti most saradnje izmedju dvije zemlje.

Rukovodstvo Islamske razvojne banke je reklo da će prenijeti ovaj razgovor Saudijskoj Vladi. Takođe, predsjednik Islamske razvojne banke je prenio svoje pozdrave predsjedniku Vlade Republike Srbije Mirku Cvetkoviću, i posebne pozdrave i izraze poštovanja predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću, kao i posebne izraze poštovanje i pozdrave, dugogodišnjem Beogradskom muftiji Hamdiji ef. Jusufspahiću.

Tokom dvodnevne posjete ministar Ugljanin sastao se i sa:
- rukovodiocem Projekta iz odjeljenja koje se bavi muslimanskim manjinama u neislamskim zemljama koje nisu članice Islamske razvojne banke,
- menadžerom Projekta specijalne pomoći za donatorske projekte,
- menadžerom za Programe za dodjelu stipendija
- glavnim operativnim direktorom za razvoj privatnog sektora i zamjenikom predsjednika Islamske razvojne banke Khaledom Em. Al-Abodijem, glavnim izvršnim direktorom.

 

portal sda.rs

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP