https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Dr. Sulejman Ugljanin u Skupštini: Ukinuti vize sa Turskom odmah. Radikali i DSS protiv. - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Dr. Sulejman Ugljanin u Skupštini: Ukinuti vize sa Turskom odmah. Radikali i DSS protiv.

Dr. Sulejman Ugljanin u Skupštini: Ukinuti vize sa Turskom odmah. Radikali i DSS protiv.

Dr. Sulejman Ugljanin u Skupštini: Ukinuti vize sa Turskom odmah. Radikali i DSS protiv.

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas raspravu o potvrdjivanju četiri sporazuma kojima se predvidja ukidanje viza, a rad će nastaviti sutra razmatranjem amandmana na izmena i dopuna Zakonika o krivičnom postupku (ZKP).
Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin je, u skupštini pred poslanicima obrazlažući prijedloge sporazuma Srbije sa Turskom o uzajamnom ukidanju viza, sa Azerbejdžanom o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, Brazilom o ukidanju viza za njihove državljane kao i o ukidanju viza za nosioce diplomatskih ili službenih pasoša, kazao da su ti prijedlozi u kontekstu otvaranja Srbije prema svijetu.
Tokom tročasovne rasprave poslanici su najviše pažnje posvetili Sporazumu o ukidanju viza sa Turskom, za koji je Ugljanin rekao da che olakšati turistima, studentima, kao i drugim gradjanima da putuju u tu zemlju.

"Želimo da pomognemo investitorima da ulože novac ovdje, zaposlimo mlade i spriječimo njihov odlazak", kazao je Ugljanin ističući da je Turska medju vodećim ekonomskim silama.

U toku rasprave, poslanici vladajuće većine ukazali su da će uzajamno ukidanje viza sa Turskom olakšati gradjanima Srbije da putuju u tu zemlju, ali i omogućiti turskim investitorima da ulože novac, dok su poslanici opozicionih partija kritikovali takav sporazum jer "više ide na ruku Turske nego Srbije".

Radikali su rekli da podržavaju ratifikaciju sporazuma sa svim državama koje su prijateljske prema Srbiji, ali su istakli da ne mogu da podrže ratifikaciju sporazuma sa Turskom, koja, kako smatraju, nije pokazala takav odnos prema Srbiji, a bila je i jedna od prvih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Oni su naveli da sporazum sa Turskom nije u interesu gradjana Srbije, već Turske, dodajući da će bezvizni režim samo uticati na porast broja turista iz Srbije koji posećuju Tursku.

Poslanici Demokratske stranke Srbije takodje su istakli da je Turska priznala nezavisnost Kosova i ukazali da je činjenica da se Turska sve snažnije angažuje na Balkanu.

Predstavnici poslaničke grupe manjina ukazali su da će taj sporazum omogućiti turskim gradjanima da upoznaju Srbiju, a turske biznismene motivisati da ulažu u Srbiju.
Oni su napomenuli da Srbija ima brojnu dijasporu u Turskoj i da gradjani Srbije svake godine kao turisti posećuju tu zemlju, što će im nakon ratifikacije sporazuma biti olakšano.

Poslanici su četvrtu sednicu započeli juče, a u dosadašnjem toku su završili objedinjenu načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku i o Zakonu o putnim ispravama.

 

sda.rs portal

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP