https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Visoka delegacija BiH u posjeti SDA Sandžaka - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Visoka delegacija BiH u posjeti SDA Sandžaka

Visoka delegacija BiH u posjeti SDA Sandžaka

Visoka delegacija BiH u posjeti SDA Sandžaka

Novi Pazar, 16.06.2010. godine


Visoka državna delegacija Bosne i Hercegovine boravila je danas u zvaničnoj posjeti Stranci demokratske ackije Sandžaka.
Na čelu delegacije desetočlane delegacije bio je Sulejman Tihić, Predsjednik Doma naroda Parlamenta BiH i Predsjednik Stranke demokratske akcije, a delegaciju su pored njega činili i zamjenik predsjednika stranke Asim Sarajlić, ministar bezbednosti BiH i potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović, potpredsjednik SDA i RS Adil Osmanović, član Predsjedništva SDA i potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo,premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, ministar obrazovanja kantona Sarajevo Safet Kešo, prorektor sarajevskog Univerziteta prof.dr. Hazim Bašić i predsjednik Asocijacije mladih, član Predsjedništva i portparol SDA Salmir Kaplan.

Bosansku delegaciju ispred SDA Sandžaka primio je Predsjednik Dr. Sulejman Ugljanin sa svojim saradnicima.
Sastanku su ispred Predsjedništva SDA Sandžaka prisustvovali zamjenik predsjednika Šemsudin Kučević, generalni sekretar Fuad Baćićanin, potpredsjednica Dr. Dževa Memić, potpredsjednik i portparol Enis Imamović, predsjednik Asocijacije Mladih SDA i član Predsjedništva Fahrudin Đekić, kao i Zekirija Dugopoljac predsjednik Reformističke Stranke Sandžaka koja je koalicioni partner SDA Sandžaka u okviru koalicije "Bošnjačka lista za evropski Sandžak".
Predsjednici Dr. Ugljain i Tihić složili su se da će ovakvo uspostavljanje saradnje na svim nivoima donijeti višestruku korist objema državama i da je ovo jedan historijski dobar potez rukovodstva Bosne I Hercegovine. 


Nakon sastanka sa Predsjedništvom Stranke, Predsjednici Dr. Ugljanin i Tihić obratili su se Glavnom odboru Stranke.
U obraćanju ispred Glavnog odbora predsjednik SDA Sandžaka, poželio je dobrodošlicu predsjedniku Sulejmanu Tihiću u Sandžak, Novi Pazar i dobrodošlicu u Centralu SDA Sandžaka. 


Predsjednik Dr. Ugljanin rekao je da je "ovo historijski događaj najprije za Bošnjake u Sandžaku i u BiH, historijski događaj je i za dvije države jer je ovo delegacija najvišeg ranga BiH koja je ikada boravila u Srbiji, od kako postoje diplomatski odnosi" i izrazio uvjerenje da će ova posjeta poboljšati državne odnose dvije susjedne zemlje, a da će "sandžački Bošnjaci biti most saradnje i aktivan činilac u sveopštem unapređenju odnosa dvije zemlje.
Obraćajući se Glavnom odboru SDA Sandžaka predsjednik SDA BiH i predsjednik Doma naroda Parlamenta BiH Sulejman Tihić, rekao je da je izuzetno sretan zbog svog prisustva danas u Novom Pazaru. 


"Mi smo danas ovdje da sjedinimo ono što je rat razjedinio, na 20-togodišnjici SDA u Sarajevu formirali smo koordinaciju Stranku demokratske akcije i tako ponovo uvezali sve SDA na prostoru bivše Jugoslavije" Tihić je rekao i da je cilj Koordinacije SDA da jednim sinhroniziranim radom doprinese stvaranju što boljih uslova života za sve građane u dvije države, kao i unapređenju odnosa svih republika sa prostora bivše Jugoslavije.

Po završetku obraćanja Glavnom odboru, predsjednici Dr. Ugljanin i Tihić održali su zajedničku konferenciju za novinare. 


U svom obraćanju medijima ministar u Vladi Republike Srbije i predsjednik SDA Sandžaka Dr. Sulejman Ugljanin je podsetio da se na 20-togodišnjicu osnivanja SDA u Sarajevu ta stranka ponovo povezuje kroz telo za koordinaciju svih stranaka demokratske akcije sa prostora bivše Jugoslavije.
On je istakao i da je „ovo delegacija najvišeg ranga Bosne i Hercegovine koja je ikada posjetila Republiku Srbiju u odnosima izmjeđu Srbije i Bosne i Hercegovine" i dodao „SDA je parlamentarna stranka u svim bivšim jugoslovenskim republikama. To nam daje mogućnost da mi kao stranka budemo most povezivanja i obnavljanja veza, saradnje i uspostavljanja novih odnosa na osnovama povjerenja i sigurnosti, kao i svega što će omogućiti sveopšti napredak i ekonomski razvoj". 


Predsjednik Doma naroda Parlamenta BiH i Predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić, rekao je da se zalaže za prava bošnjačke zajednice u Srbiji, u skladu sa evropskim konvencijama.
"Naišli smo na razumevanje predsjednika Borisa Tadića, kao i cijele demokratske Srbije. Smatramo da je važno da pomognemo bošnjačkoj zajednici u oblasti obrazovanja i kulture", rekao je Tihić.
On je naglasio da je cilj delegacije na čijem je čelu uspostavljanje boljih odnosa dvije zemlje.
"Naš strateški interes je dobar i prijateljski odnos sa Srbijom, kao i Hrvatskom i Crnom Gorom. Ukoliko imamo dobre odnose sa Srbijom, lakše ćemo rješavati probleme u BIH", rekao je Tihić.

Nakon konferencije za novinare u Centrali Stranke, predsjednik SDA Sandžaka Dr. Sulejman Ugljanin odveo je goste u šetnju Novim Pazarom, gdje su zajedno sa članovima Glavnog odbora SDA Sandžaka posjetili tvrđavu u Gradskom parku, šetnji se pridružio i veliki broj okupljnih građana koji su došli ispred Centrale SDA Sandžaka kako bi pozdravili visoku bosansku delegaciju. Dr Ugljanin i Tihić sa svojim saradnicima obišli su zatim i Univerzitet u Novom Pazaru, Bošnjačko nacionalno vijeće, gdje je Sulejmanu Tihiću i uručena „Zlatna plaketa" , a obišli su i Gradsku upravu Novog Pazara.

 

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP