https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Press clipping: "Večernje novosti" 16. mart 2010. godine - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Press clipping: "Večernje novosti" 16. mart 2010. godine

Press clipping: "Večernje novosti" 16. mart 2010. godine

Okruzi nisu u Ustavu

OKRUZI u Srbiji nisu ustavna kategorija. Nastali su kao posledica jedne uredbe iz devedesetih godina i možemo reći da su oni pre gotovo 20 godina bili izraz tog vremena. Od tada pa do danas, promenili su se društveni, ekonomski i politički odnosi u našoj zemlji.
Tako Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja i lider SDA, odgovara na pitanje "Novosti", da li će da insistira na pomeranju granica okruga u Srbiji, tako da Sandžak ne bude "razbijen" na više okruga.
* Za kakvu promenu se zalažete kada su granice okruga u pitanju?
- Svaka promena treba da bude konsenzus većine političkih faktora da bi to rešenje bilo održivo i donelo boljitak za građane ove zemlje. S obzirom na to da se približavamo EU, naše zakonodavstvo u oblasti decentralizacije treba da prilagodimo najboljim iskustvima razvijenih evropskih zemalja.
* Da li ste zadovoljni novim predlogom mape statističkih regiona po kojoj je ceo Sandžak ušao u šumadijsko--zapadni region ili ćete imati još zahteva?
- Normalno je da sve sandžačke opštine budu u jednom regionu To je vitalni ekonomski interes svih građana koji žive na ovom području.
* Podržavate li ideju promene Ustava kako bi se uvođenjem regiona, pospešio ravnomerni razvoj?
- Što se tiče Ustava, on je dosad mnogo puta menjan, ali u procesu približavanja Evropskoj uniji verovatno ćemo morati neka rešenja da uskladimo sa zakonodavstvom EU.
* Kako teku pregovori o prodaji "Jata" turskoj aviokompaniji i kakav rezultat očekujete?
- Pregovori su još u toku, ali moram da naglasim da se razgovara o više varijanti, a ne samo o prodaji "Jata". Razgovara se o zajedničkom ulaganju u razvoj "Jata", pa i o dokapitalizaciji srpskog avio-prevoznika. Sa pozicije kopredsednika mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije sa Turskom učinio sam sve da zainteresujem tursku stranu da u "Jatu" pronađe svog strateškog partnera.
* Kada će biti poznat epilog?
- Već u sredu dolaze u Beograd predstavnici turske nacionalne aviokompanije i vladinih institucija.
* Koliko će država ove godine pomoći najugroženijim krajevima zemlje?
- Podržaćemo ekonomski rast u najnerazvijenijim područjima zemlje sa 100 miliona evra. To je veliki uspeh za sve nas koji smo se bavili problemima najsiromašnijih opština.
* Koliki je vaš doprinos u tom poslu?
- Ulaskom u Vladu dobili smo najteži posao, a to je da animiramo sve državne institucije i privrednike u ovoj zemlji i inostranstvu da aktivno učestvuju u ekonomskom razvoju nedovoljno razvijenih područja. Drago mi je da smo uspeli u tome i da se sada mnogo ministarstava angažuje na tome da se u različitim oblastima i kroz razne projekte pospeši razvoj, kao i da se smanji siromaštvo u tim opštinama. Rezultati će se videti.
* Posle višegodišnjih sukoba, postigli ste konsenzus sa Rasimom Ljajićem u vezi sa formiranjem nacionalnog saveta Bošnjaka...
- Izuzetno mi je drago da je proces prikupljanja potpisa Bošnjaka za organizaciju neposrednih izbora za članove Nacionalnog saveta Bošnjaka prošao u jednoj dobroj, pozitivnoj atmosferi, što je rezultiralo izuzetno velikim odzivom.
* Da li to može biti i početak vašeg političkog približavanja?
- Ova Vlada je formirana na projektu evropske Srbije, i naše približavanje upravo je usledilo kao posledica podrške većine građana tom evropskom putu.

PRIJATELJI POMAŽU SANDŽAKU
* KAKVA je uloga neformalne organizacije "Prijatelja Sandžaka", koju je formirala grupa stranih ambasadora, i da li ima i političkih ciljeva?
- Uloga organizacije "Prijatelji Sandžaka" je da pomogne ekonomskom razvoju ovog najnerazvijenijeg regiona u našoj zemlji. Članice ove organizacije žele da pomognu građanima Sandžaka kroz različite projekte i da stvore uslove za normalan život.

Izvor: Večernje novosti

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37