Učitavanje sajta

Vijesti

Novi Pazar logor obespravljenih građana?

Novi Pazar logor obespravljenih građana?

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin održao je danas redovnu Press konferenciju na kojoj je govorio o održanim lokalnim i parlamentarnim izborima.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin rekao je danas da SDA Sandžaka ne priznaje izbore i rezultate lokalnih i parlamentarnih izbora u Novom Pazaru i zahtjeva da se oni ponište i raspišu novi.

Predsjednik je na konferenciji za novinare ocijenio da su izbori u Novom Pazaru, lokalni i parlamentarni, bili “nepošteni, nedemokratski, neregularni i pokradeni”.

“Posebno ističem činjenicu korišćenja neregularnih biračkih spiskova i fantomskih birača što predstavlja školski primjer ‘drumskog razbojništva’, otimanje glasova, suvereniteta i slobode građana. To se dešavalo u Novom Pazaru i širom Srbije”, rekao je Ugljanin.

Press konferenciju je otvorio sekretar Stranke Merfid Kamešničanin.

Uvodno obraćanje Merfida Kamešničanina:

" U Novom Pazaru na popisu stanovništva u oktobru 2022. godine je upisano 106.720 stanovnika.

Na parlamentarnim izborima održanim u aprilu 2022. godine, u Novom Pazaru je upisano je bilo 87.822 birača, a za ove parlamentarne izbore koji su održani 17. decembra je u Novom Pazaru bilo upisano 91.163 birača

Na lokalnim izborima koji su održani u junu 2020. godine upisano je bilo 87.589 birača, a za ove lokalne izbore je upisano 91.232 birača.

Povećan broj upisanih birača u birački spisak za parlamentarne izbore u odnosu na prošle izbore aprila 2022. godine za 3.341 „fantomskih“ birača, povećan broj upisanih birača u birački spisak za lokalne izbore u odnosu na izbore od 2020. godine za 3.643 „fantomskih“ birača;

Gradska izborna komisija je štampala pozive za glasanje fantomskim biračima na adrese u Novom Pazaru iako nisu stanovnici, niti imaju boravište na biračko mjesto na kojem glasaju. Tako da su glasali najmanje 2 puta, odnosno na svakom biračkom mjestu na kojem su upisani.

Predsjednik Gradske izborne komisije i članovi GIK-a iz reda SDP-a i srpske liste Vučić-Dačić koordiniranim aktivnostima su saučestvovali u nezakonitim radnjama u izbornom procesu za izbor narodnih poslanika i odbornika u Skupštini grada Novog Pazara.

I pored uvida u nepravilnosti, očiglednih saznanja o činjenicama, upozorenja od opozicionih predstavnika u Izbornoj komisiji, odbijali su da po službenoj dužnosti reaguju u cilju zaštite ustavnosti i zakonitosti izbornog procesa.

Nepravilnosti u radu Gradske izborne komisije u toku izbornog postupka

Prilikom kontrole zapisnika o radu biračkog odbora na određenom broju zapisnika od strane GIK-a i predstavnika biračkih odbora konstatovane su greške u popunjavanju zapisnika i iste ispravljane, ali o tome nisu sačinjavani izveštaji. Izborna komisija je objavila sve zapisnike o radu biračkih odbora na veb-prezentaciji, na taj način su objavljeni i zapisnici kod kojih je vršena ispravka, na napred navedeni način, ali obzirom da GIK nije donosio rešenja o ispravljanju zapisnika rešenja nisu ni objavljena uz ispravljene zapisnike. Zbog toga su primerci nekih zapisnika koji su uručeni predstavnicima izbornih lista na samom biračkom mestu i objavljenih zapisnika na veb-prezentaciji razlikuju. Na taj način prekršen je član 48. I 49. Zakona o lokalnim izborima. (ISPRAVKE ZAPISNIKA VRŠENE BEZ REŠENJA).

Od trenutka raspisivanja izbora za narodne poslanike i istovremeno održavanje lokalnih izbora 17.12.2023.godine, razrešavanje i imenovanje članova Gradske izborne komisije je u nadležnosti RIK-a.

GIK Novog Pazara je, kao nenadležan organ, na svojoj drugoj sednici održanoj  01.11.2023.godine razrešio zamenika predsednika i dva člana GIK-a u stalnom sastavu i istovremeno imenovao imenovao novog zamenika predsednika i dva člana GIK-a.(zapisnik sa 2. sednice).

Na sednici koja je održana 22.12.2023.godine podnet je zahtev GIK-u ,od strane ovlašćenog lica izborne liste GPS-a, za smenu člana izborne komisije Muzafera Dragolovčanina, uz obrazloženje da se radi o licu koje je pravosnažno osuđeno na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana. Zahtev je odbačen zbog nenadležnosti, uz obrazloženje da je u ovom izbornom procesu od raspisivanja izbora za razrešavanje i imenovanje članova GIK-a u stalnom sastavu nadležan RIK.(zapisnik sa 58. sednice).

Razrešeni članovi GIK-a, na sedici održanoj 01.11.2023. godine, od strane nenadležnog organa,  su bili kandidati na listama za odbornike i poslanike, a u radu GIK-a, s druge strane, su učestvovala lica imenovana na istoj sednici od strane nenadležnog organa. (PRAVNA DEJSTVA REŠENJA DONETA OD NENADLEŽNOG ORGANA)

Član GIK-a Muzafer Dragolovčanin osuđen je pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Kragujevcu na kaznu zatvora od godinu dana, isto lice i dalje učestvuje u radu GIK-a i u donošenju odluka. Bez obzira što ima saznanje i što po službenoj dužnosti mora voditi računa i što je u više navrata od strane nekih članova GIK-a upozoravan na ovu okolnost, predsednik GIK-a je iznosio stavove da takva presuda nije smetnja da neko lice bude član GIK-a, a kada je od strane ovlašćenog lica izborne liste GPS-a zatražena smena pravosnažno osuđenog člana GIK-a, predsednik je predložio da se zahtev odbaci zbog nenadležnosti. Suprotno odredbama Zakona o lokalnim izborima Muzafer Dragolovčanin i dalje je član GIK-a, a predsednik GIK-a i pored saznanja o činjenicama i svih upozorenja ne reaguje po službenoj dužnosti i svesno krši zakonske propise. (zapisnik sa 58.sednice)

U tom smislu SDA Sandžaka će nadležnim pravosudnim organima podnijeti krivične prijave protiv predsjednika Gradske izborne komisije i svih odgovornih za pokradene izbore i brojne nepravilnosti u ovom izbornom procesu.

Osnov za podnošenje tužbi zbog nezakonitosti izbornog procesa za izbor odbornika i propusta Izborne komisije grada Novog Pazara:

- Suprotno članu 16. stav 1. tačka 7. Zakona o lokalnim izborima u radu Izborne komisije grada Novog Pazara odnosno u donošenju odluka i sprovođenju izbora učestvovao je Muzafer Dragolovčanin koji je pravosnažnom sudskom presudom osuđen na godinu dana zatvora zbog trgovine uticajem i zloupotrebom službenog položaja.

- GIK nije postupila shodno obavezi iz člana 48. stav 1. Zakona o lokalnim izborima odnosno nije sačinila izvještaj nakon utvrđenih propusta u pregledanim zapisnicima odnosno nakon prepravljanja zapisnika nakon zatvaranja biračkih mjesta. Pored toga, GIK je napravio propust i zbog činjenice da nije shodno članu 48. stav 4. objavio, na sajtu RIK – a, rješenja o ispravljanju zapisnika koja uostalom nisu ni donijeta.  (Biračka mjesta: 62, 63, 69, 70, 75, 84, 85, 89, 91, 95 i 97) Imajući u vidu da je zapisnik o radu biračkog odbora javna isprava koja je nakon prepravljanja izgubila svoju dokaznu vrijednost tj. vjerodostojnost, GIK nije mogla  donijeti odluku o preliminarnim rezultatima,  koja se shodno članu 25. stav 1. tačka 18) Zakona o lokalnim izborima donosi u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mjesta iz naprijed navedenog razloga odnosno bez prethodno donijetih rješenja o ispravkama zapisnika o radu biračkih odbora.

- GIK nije preduzeo nijednu zakonom propisanu mjeru protiv članova biračkih odbora u čijem radu su utvrđene nepravilnosti (nakon što je izvršena kontrola izbornog materijala na pojedinim biračkim mjestima).

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP