https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Novi Pazar logor obespravljenih građana? - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Novi Pazar logor obespravljenih građana?

Novi Pazar logor obespravljenih građana?

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin održao je danas redovnu Press konferenciju na kojoj je govorio o održanim lokalnim i parlamentarnim izborima.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin rekao je danas da SDA Sandžaka ne priznaje izbore i rezultate lokalnih i parlamentarnih izbora u Novom Pazaru i zahtjeva da se oni ponište i raspišu novi.

Predsjednik je na konferenciji za novinare ocijenio da su izbori u Novom Pazaru, lokalni i parlamentarni, bili “nepošteni, nedemokratski, neregularni i pokradeni”.

“Posebno ističem činjenicu korišćenja neregularnih biračkih spiskova i fantomskih birača što predstavlja školski primjer ‘drumskog razbojništva’, otimanje glasova, suvereniteta i slobode građana. To se dešavalo u Novom Pazaru i širom Srbije”, rekao je Ugljanin.

Press konferenciju je otvorio sekretar Stranke Merfid Kamešničanin.

Uvodno obraćanje Merfida Kamešničanina:

" U Novom Pazaru na popisu stanovništva u oktobru 2022. godine je upisano 106.720 stanovnika.

Na parlamentarnim izborima održanim u aprilu 2022. godine, u Novom Pazaru je upisano je bilo 87.822 birača, a za ove parlamentarne izbore koji su održani 17. decembra je u Novom Pazaru bilo upisano 91.163 birača

Na lokalnim izborima koji su održani u junu 2020. godine upisano je bilo 87.589 birača, a za ove lokalne izbore je upisano 91.232 birača.

Povećan broj upisanih birača u birački spisak za parlamentarne izbore u odnosu na prošle izbore aprila 2022. godine za 3.341 „fantomskih“ birača, povećan broj upisanih birača u birački spisak za lokalne izbore u odnosu na izbore od 2020. godine za 3.643 „fantomskih“ birača;

Gradska izborna komisija je štampala pozive za glasanje fantomskim biračima na adrese u Novom Pazaru iako nisu stanovnici, niti imaju boravište na biračko mjesto na kojem glasaju. Tako da su glasali najmanje 2 puta, odnosno na svakom biračkom mjestu na kojem su upisani.

Predsjednik Gradske izborne komisije i članovi GIK-a iz reda SDP-a i srpske liste Vučić-Dačić koordiniranim aktivnostima su saučestvovali u nezakonitim radnjama u izbornom procesu za izbor narodnih poslanika i odbornika u Skupštini grada Novog Pazara.

I pored uvida u nepravilnosti, očiglednih saznanja o činjenicama, upozorenja od opozicionih predstavnika u Izbornoj komisiji, odbijali su da po službenoj dužnosti reaguju u cilju zaštite ustavnosti i zakonitosti izbornog procesa.

Nepravilnosti u radu Gradske izborne komisije u toku izbornog postupka

Prilikom kontrole zapisnika o radu biračkog odbora na određenom broju zapisnika od strane GIK-a i predstavnika biračkih odbora konstatovane su greške u popunjavanju zapisnika i iste ispravljane, ali o tome nisu sačinjavani izveštaji. Izborna komisija je objavila sve zapisnike o radu biračkih odbora na veb-prezentaciji, na taj način su objavljeni i zapisnici kod kojih je vršena ispravka, na napred navedeni način, ali obzirom da GIK nije donosio rešenja o ispravljanju zapisnika rešenja nisu ni objavljena uz ispravljene zapisnike. Zbog toga su primerci nekih zapisnika koji su uručeni predstavnicima izbornih lista na samom biračkom mestu i objavljenih zapisnika na veb-prezentaciji razlikuju. Na taj način prekršen je član 48. I 49. Zakona o lokalnim izborima. (ISPRAVKE ZAPISNIKA VRŠENE BEZ REŠENJA).

Od trenutka raspisivanja izbora za narodne poslanike i istovremeno održavanje lokalnih izbora 17.12.2023.godine, razrešavanje i imenovanje članova Gradske izborne komisije je u nadležnosti RIK-a.

GIK Novog Pazara je, kao nenadležan organ, na svojoj drugoj sednici održanoj  01.11.2023.godine razrešio zamenika predsednika i dva člana GIK-a u stalnom sastavu i istovremeno imenovao imenovao novog zamenika predsednika i dva člana GIK-a.(zapisnik sa 2. sednice).

Na sednici koja je održana 22.12.2023.godine podnet je zahtev GIK-u ,od strane ovlašćenog lica izborne liste GPS-a, za smenu člana izborne komisije Muzafera Dragolovčanina, uz obrazloženje da se radi o licu koje je pravosnažno osuđeno na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana. Zahtev je odbačen zbog nenadležnosti, uz obrazloženje da je u ovom izbornom procesu od raspisivanja izbora za razrešavanje i imenovanje članova GIK-a u stalnom sastavu nadležan RIK.(zapisnik sa 58. sednice).

Razrešeni članovi GIK-a, na sedici održanoj 01.11.2023. godine, od strane nenadležnog organa,  su bili kandidati na listama za odbornike i poslanike, a u radu GIK-a, s druge strane, su učestvovala lica imenovana na istoj sednici od strane nenadležnog organa. (PRAVNA DEJSTVA REŠENJA DONETA OD NENADLEŽNOG ORGANA)

Član GIK-a Muzafer Dragolovčanin osuđen je pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Kragujevcu na kaznu zatvora od godinu dana, isto lice i dalje učestvuje u radu GIK-a i u donošenju odluka. Bez obzira što ima saznanje i što po službenoj dužnosti mora voditi računa i što je u više navrata od strane nekih članova GIK-a upozoravan na ovu okolnost, predsednik GIK-a je iznosio stavove da takva presuda nije smetnja da neko lice bude član GIK-a, a kada je od strane ovlašćenog lica izborne liste GPS-a zatražena smena pravosnažno osuđenog člana GIK-a, predsednik je predložio da se zahtev odbaci zbog nenadležnosti. Suprotno odredbama Zakona o lokalnim izborima Muzafer Dragolovčanin i dalje je član GIK-a, a predsednik GIK-a i pored saznanja o činjenicama i svih upozorenja ne reaguje po službenoj dužnosti i svesno krši zakonske propise. (zapisnik sa 58.sednice)

U tom smislu SDA Sandžaka će nadležnim pravosudnim organima podnijeti krivične prijave protiv predsjednika Gradske izborne komisije i svih odgovornih za pokradene izbore i brojne nepravilnosti u ovom izbornom procesu.

Osnov za podnošenje tužbi zbog nezakonitosti izbornog procesa za izbor odbornika i propusta Izborne komisije grada Novog Pazara:

- Suprotno članu 16. stav 1. tačka 7. Zakona o lokalnim izborima u radu Izborne komisije grada Novog Pazara odnosno u donošenju odluka i sprovođenju izbora učestvovao je Muzafer Dragolovčanin koji je pravosnažnom sudskom presudom osuđen na godinu dana zatvora zbog trgovine uticajem i zloupotrebom službenog položaja.

- GIK nije postupila shodno obavezi iz člana 48. stav 1. Zakona o lokalnim izborima odnosno nije sačinila izvještaj nakon utvrđenih propusta u pregledanim zapisnicima odnosno nakon prepravljanja zapisnika nakon zatvaranja biračkih mjesta. Pored toga, GIK je napravio propust i zbog činjenice da nije shodno članu 48. stav 4. objavio, na sajtu RIK – a, rješenja o ispravljanju zapisnika koja uostalom nisu ni donijeta.  (Biračka mjesta: 62, 63, 69, 70, 75, 84, 85, 89, 91, 95 i 97) Imajući u vidu da je zapisnik o radu biračkog odbora javna isprava koja je nakon prepravljanja izgubila svoju dokaznu vrijednost tj. vjerodostojnost, GIK nije mogla  donijeti odluku o preliminarnim rezultatima,  koja se shodno članu 25. stav 1. tačka 18) Zakona o lokalnim izborima donosi u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mjesta iz naprijed navedenog razloga odnosno bez prethodno donijetih rješenja o ispravkama zapisnika o radu biračkih odbora.

- GIK nije preduzeo nijednu zakonom propisanu mjeru protiv članova biračkih odbora u čijem radu su utvrđene nepravilnosti (nakon što je izvršena kontrola izbornog materijala na pojedinim biračkim mjestima).