https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Infolid: Opozicija: Tražimo ponavljanje izbora zbog uočenih nepravilnosti - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Infolid: Opozicija: Tražimo ponavljanje izbora zbog uočenih nepravilnosti

Infolid: Opozicija: Tražimo ponavljanje izbora zbog uočenih nepravilnosti

Tri opozicione političke stranke u Novom Pazaru saopštile su kasno večeras da su tokom uvida u birački materijal sa 15 biračkih mesta ustanovile niz nepravilnosti koje, kako tvrde, u bitnoj meri menjaju rezultat lokalnih izbora u ovom gradu. Edin Zećirović iz Građanskog pokreta Sandžaka kazao je da su “pronađeni zapisnici sa biračkih mesta koji su naknadno prepravljani i prekrajani.”

-Oni zapisnici koji se nalaze na sajtu RIK ne slažu se sa kopijama zapisnika koje su dobili kontrolori na biračkim mestima i koje poseduju sve tri opozicione stranke. To znači da je neko te zapisnike prekrajao na nepoznatim mestima. Prilikom prebrojavanja izbornog materijala uvideli smo da određeni broj listića koji su proglašeni za nevažeće, ustvari su bili važeći. Ponovo su razvrstani i dodeljeni strankama kojima su pripadali, a to su uglavnom opozicione partije, rekao je Zećirović koji nije precizirao o kolikim brojevima se radi rekavši da je “isto da li se radi o jednom ili sto jednog listiću.”

On je dodao da su članovi GIK iz njihovih redova zaključili da postoje ozbiljna kršenja izbornog procesa.

-Postoje dve mogućnosti da se izađe iz ovog začaranog kruga. Prva je da se pregleda kompletan izborni materijal i to u prisustvu javnosti, a druga da se poništi izborni proces u Novom Pazaru i da se on ponovi, rekao je on.

Funkcioner SDA Sandžaka Merfid Kamešničanin rekao je da je ova partija uputila prigovor GIK na odluku o utvrđivanju preliminarnih rezultata za lokalne izbore.

-GIK nije pravilno primenila Zakon o lokalnim izborima prilikom raspodele mandata izbornim listama tako što je jedan mandat dodelila listi “Evrpski Novi Pazar”, umesto listi GPS Za život dostojan čoveka. Zahtevamo da GIK ovaj prigovor usvoji i da ispravi grešku. Ako ovo ne prihvate oni direktno krše zakon. Uputili smo zahtev i za ponovno prebrojavanje glasova sa svih biračkih mesta, rekao je Kamešničanin i ponovio tvrdnju da je kompletan izborni proces u Novom Pazaru nezakonit.

Funkcioner SPP Edin Numanović rekao je na istoj konferenciji za novinare da je “pitanje da li će GIK imati slobode u odlučivanju.” On tvrdi da je njegova stranka tražila uvid u materijal sa pet biračkih mesta, a da su nepravilnosti utvrđene na četiri.

-U OŠ Desanka Maksimović, na biračkom mestu 96, došlo je do nepoklapanja broja glasova u biračkom materijalu i onoga što stoji u zapisniku. Na biračkom mestu 96, vrtić Pčelica, uvećan je broj glasača izašlih na izbore. Pregledom materijala sa biračkog mesta 46 otkriveno je puno nevažećih listića koji su ustvari bili važeći, a na biračkom mestu 62 se ne poklapaju brojke koje su utvrđene brojanjem biračkog materijala u odnosu na zapisnik, rekao je on.

Ove tri stranke osnovale su i “koordinaciono telo” koje će javnost obaveštavati o svim aktivnostima.

Stranka demokratske akcije Sandžaka, Stranka pravde i pomirenja i Građanski pokret Sandžaka tražile su od GIK uvid u izborni materijal, što im je omogućeno.

Prema preliminarnom izveštaju Gradske izborne komisije, SDP je osvojila 19, SNS 5, SPP 12, SDA Sandžaka 10, a GPS jedan mandat. Tri opozicione partije smatraju da su oštećene i da Građanskom pokretu Sandžaka, umesto jednog pripadaju dva mandata.

Gradska skupština Novog Pazara broji 47 odbornika, a za većinu neophodno je najmanje 24. SDP je danas najavila da će do kraja godine formirati vlast sa SNS. Ova koalicija bi imala 24 odbornika.

Izvor: Infolid

Foto: Infolid

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP