Učitavanje sajta

Vijesti

29 GODINA OD ZLOČINA U SJEVERINU

29 GODINA OD ZLOČINA U SJEVERINU

Na današnji dan, 22. oktobra 1992. godine u mjestu Mioče, kod Sjeverina iz radničkog autobusa na liniji Sjeverin - Priboj, oteto je i mučki ubijeno 16 Bošnjaka, građana Priboja.

Zločin u Sjeverinu, Štrpcima, Kukurovićima kao i mnogi drugi zločini nad Bošnjacima Sandžaka tokom devedesetih godina počinjeni su od strane srpskih oružanih snaga.

Državni organi u Srbiji nisu spriječili ove zločine iako su to mogli i nisu kaznili počinioce ovih zločina iako su to mogli.

Ovakav tolerantan odnos državnih organa Srbije prema zločinima nad bošnjacima u  Sandžaku koje su počinile srpske oružane snage predstavlja objektivnu opasnost po biološki opstanak bošnjaka u Sandžaku.

Od raspada bivše SFRJ u Srbiji ne postoji vladavina prava, ne postoji pravna sigurnost ne postoji jednakost pred zakonom.

Zato je neophodno u Srbiji uspostaviti pravnu državu.

Uspostavljanje Specijalnog statusa za Sandžak, je konkretan doprinos SDA Sandžaka u izgradnji moderne, funkcionalne pravne države.

Još jedanput ističemo da je u Srbiji potrebno hitno donijeti Zakon o lustraciji i na taj način odstraniti iz srpskih snaga bezbjednosti  sve odgovorne za zločine nad Bošnjacima koji su počinili tokom 90-ih godina i dalje.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP