https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Ekonomski razvoj Sandžaka, koncensuz Srbije i Turske - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Ekonomski razvoj Sandžaka, koncensuz Srbije i Turske

Ekonomski razvoj Sandžaka, koncensuz Srbije i Turske

Predsjednik Turske gospodin Adbulah Gul započeo je, juče, svoju zvaničnu posjetu Srbiji.

 Predsjednici Turske i Srbije Abdulah Gul i Boris Tadić poručili su, poslije jučerašnjih razgovora u Beogradu, da dvije zemlje imaju najbolje odnose u dosadašnjoj historiji i da su postale strateški partneri. „Dokle god se Srbija i Turska budu zalagale za rješavanje istih problema, biće mira na Balkanu", poručio je Gul, koji je predsednika Srbije nazvao prijateljem. „Turska s one i Srbija s ove strane Bosfora ključni su činioci mira, sporazumijevanja i ekonomske perspektive", dodao je Tadić, koji je takođe Gula nazvao prijateljem.

 Tokom prve zvanične posjete turskog predsjednika Srbiji potpisano je pet međudržavnih sporazuma.

Osim ekonomije, koja je bila u fokusu razgovora, dvojica predsjednika su raspravljala i o međureligijskoj saradnji, a predsjednik Tadić je predložio izgradnju kulturno-obrazovnog islamskog centra u blizini Beograda, na Koridoru 10. Abdulah Gul je rekao da su turske kompanije veoma zainteresovane za projekte u Srbiji, kao što je Koridor 10, jer se „Beograd i Srbija nalaze na ključnom mjestu na Balkanu".

Prema riječima predsjednika Turske, Srbija i Turska, iako nemaju zajedničku granicu, jedna drugu doživljavaju kao susjede. „Koliko su naše dvije zemlje bliske, pokazuje i činjenica da koristimo istu riječ - ortak", primjetio je Gul.

Na svim razgovorima koji su jučer vođeni vladao je konsenzus sa obje strane da dvije zemlje zajedno rade na ekonomskom razvoju Srbije, a prvenstveno na infrastrukturnom i ekonomskom razvoju Sandžaka. Tu su projekti autoput Beograd-Južni Jadran preko Sandžaka, Industrijska zona u Tutinu, Aerodrom Lađevci u prvoj i Aerodrom u Sjenici u drugoj fazi realizacije.

 Jučer je potpisan i sporazum o rekonstrukciji regionalnih puteva Novi Pazar-Sjenica i Novi Pazar-Tutin.

 Predsjednici Republika Srbije Boris Tadić i Turske Abdulah Gul izvinili su se jučer javno, na konferenciji za novinare, građanima Sandžaka zato što nisu mogli da dođu u najavljenu posjetu ovom regionu.

 Na današnjem forumu o ekonomskom razvoju Sandžaka koji je zakazan za 16h Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka i ministar u Vladi Republike Srbije, Dr. Sulejman Ugljanin, predstavit će projekat Industrijska zona u Tutinu koji je osmislilo njegovo ministarstvo, čiji je zadatak održivi razvoj nerazvijenih regiona u Srbiji. Forumu o ekonomskom razvoju Sandžaka, prisustvovat će predsjednici Republika Srbije i Turske, gospoda Tadić i Gul. Pored projekta Industrijska zona u Tutinu, ministar Dr. Ugljanin predstavit će i razvojne projekte koje vodi njegovo ministarstvo u cilju razvoja 40 nerazvijenih opština u Srbiji i tako predstaviti turskim investitorima potencijale koje imaju nerazvijeni regioni i opštine u Srbiji. 

 

Informativna služba Stranke

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37