Učitavanje sajta

Vijesti

Dolazak Predsjednika Republike Turske Abdullaha Gula

Dolazak Predsjednika Republike Turske Abdullaha Gula

 Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka, Fuad Baćićanin, održao je danas konferenciju za novinare, povodom dolaska Predsjednika Turske u posjetu Srbiji.

Baćićanin je na početku konferencije istakao interes da Turska prihvati Srbiju kao strateškog partnera na Balkanu i dodao da će dolazak predsjednika Republike Turske biti važna poruka svim političkim faktorima na Balkanu i imaće veliki značaj za definisanje budućih odnosa u ovom dijelu Evrope.

„U budućnosti u političkoj i ekonomskoj terminologiji vrijeme i događaji će se mjeriti na one prije i poslije dolaska predsjednika Turske u Srbiju" kazao je on.

Baćićanin je rekao i da Bošnjaci Sandžaka u Turcima vide svoje najbliže rođake i u budućim odnosima Bošnjaci Sandžaka će biti most saradnje između Srbije i Turske, posebno zbog činjenice da u Turskoj živi stotine hiljada Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka koji su postigli veliki uspjeh u privredi, nauci, kulturi, politici i svim državnim poslovima.

Generalni sekretar je podsjetio na riječi turskog ministra vanjskih poslova Ahmet Davutoglu prilikom njegove posjete Novom Pazaru kada je rekao da Sandžački Bošnjaci treba da budu most saradnje između Srbije i Turske, a Sandžak kapija te saradnje.

„Mi očekujemo da Predsjednik Srbije i njegov gost iz Turske zajedno posjete Sandžak i postave kamen temeljac za izgradnju Industrijske zone na Pešteri i izgradnju autoputa Beograd-Južni Jadran preko Sandžaka, čija trasa upravo prolazi pored Industrijske zone na teritoriji opštine Tutin" rekao je Baćićanin novinarima i naglasio da je Industrijska zona jedan od ključnih strateških ciljeva Bošnjačke Liste za evropski Sandžak na kojoj se intezivno radi više od godinu i po dana i gdje su sve pripreme, zakonske i projektne radnje ušle u završnu fazu.

„Ova industrijska zona ima definisanu i urbanizovanu 941 poslovnu jedinicu i prateće stambene kao i druge objekte neophodne za život, uključujući obdaništa, škole, domove zdravlja i druge bitne institucije. Ovo je prvi u nizu razvojnih projekata za održivi razvoj i razvoj nerazvijenih područja koji je osmislio i kojim direktno rukovodi predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Republike Srbije, Dr. Sulejman Ugljanin." rekao je on.

Baćićanin je izrazio očekivanja da će predsjednik Turske u svojoj pratnji dovesti veliki broj biznismena, investitora i tako poslati poruku svima da je ova zemlja povoljna za investiranje i razvoj biznisa.

„Predsjednik naše Stranke, Dr. Sulejman Ugljanin, koji je ujedno kopredsjedavajući mješovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Turske, predstavit će Turskoj delegaciji brojne razvojne i investicione projekte i mogućnosti strateškog partnerstva u FAP-u Priboj, Tekstilnom kombinatu Raška, Rehabilitacionom centru Zlatar i td." kazao je Fuad Baćićanin.

On je ponovio da je ovo historijski događaj za Sandžačke Bošnjake koji će imati glavnu ulogu u budućim odnosima između Srbije i Turske, koja je među 20 ekonomski najrazvijenijih zemalja u svijetu.

Jedan od prvih projekata je rekonstrukcija puta Novi Pazar-Sjenica sa tri trake koji je i veza sa budućim autoputem i put Novi Pazar-Tutin sa tunelom na potesu Rodohovce - Mađare, zaključio je Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka.


 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP