Učitavanje sajta

Vijesti

Neprihvatljiva teritorijalna organizacija države sa nacionalnim predznakom

Neprihvatljiva teritorijalna organizacija države sa nacionalnim predznakom

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin je izjavio da pravo Bošnjacima na status naroda u Republici Srbiji Akcioni plan Srbije za pristup Evropskoj uniji u potpunosti ignoriše to ranije stečeno pravo, kao i sva druga prava i obaveze koja Srbija treba da sprovede radi članstva u EU. On je ponovio stav ove stranke da je za neprihvatljiva teritorijalna organizacija države, republike, opštine, čak i mjesne zajednice, sa nacionalnim predznakom.

“U isto vrijeme bošnjački narod ima bezbroj prepreka u ostvarivanju svojih osnovnih i individualnih i kolektivnih prava garantovanih Ustavom Republike Srbije, kao i manjinskim zakonima koji regulišu identitetska i nacionalna prava manjinskih naroda i nacionalnih manjina i drugih zajednica. Sve to je posljedica tolerantnog odnosa državnih organa prema organizovanom zločinu i državnom teroru koji se sprovodio i dalje se sprovodi u raznim vidovima i intenzitetima, nad Bošnjacima u ovoj državi u kojoj živimo”, rekao je Ugljanin.

On je ocjenio da državni organi vode velikosrpsku politiku, te da je Evropska unija opterećena islamofobijom koja ide na ruku velikosrpskoj nacionalnoj politici, a da bošnjačke stranke, zvale se one SDP, SPP ili BKZ nikad se nisu pojavile sa zahtjevom da uzmu učešće u izradi akcionog plana za pristupanje Srbije EU ili zahtjevom za poboljšanjem statusa bošnjačkog naroda u Srbiji.

“Sa aspekata ministara, državnih sekretara, političkih stranaka, predsjednika skupštinskih odbora nikad nisu tražili da se donese zakon o lustraciji i kazne svi oni koji su po funkciji bili dužni da spriječe zločine državnih organa nad Bošnjacima i, ako nisu uspjeli da spriječe, nakon toga kazne počinioce zločina. Bošnjaci, nakon tri decenije, nakon raznoraznih vrsta terora, žive u neizvjesnosti sa neriješenim nacionalnim statusom”, naveo je on upozorivši da bi u slučaju nestanka Bosne i Hercegovine, kao građanske države, preko noći nestali i Bošnjaci kao narod.

Ugljanin je iznio stav da je za SDA Sandžaka neprihvatljiva teritorijalna organizacija države, republike, opštine, čak i mjesne zajednice, sa nacionalnim predznakom.

“Ako u ovoj zemlji, na ovom našem životnom prostoru, najviši državni organi, pored Republike Srbije, koja je parlamentarna demokratija, oni je zovu srpska država, srpska vlada, srpske vode, srpske struje, srpske opštine, na taj način koristeći taj fašistički koncept. Ako teritorijalnoj organizaciji koja pripada svim građanima stavimo nacionalni predznak onda je to otvoren put ka fašizmu. Nažalost, tim terminima koji koriste predstavnici državnih organa i međunarodne zajednice prećutno, legalizuju se teritorijalna osvajanja koja su takozvane srpske snage osvojile genocidom u Bosni, Kosovu, zločinima u Sandžaku i teritorijalnim osvajanjima silom i etničkim čišćenjem.

– Inicijativa SDA Sandžaka za formiranje sandžačkog poslaničkog kluba u parlamentu Srbije

SDA Sandžaka je preko svojih poslanika u srbijanskom parlamentu pokrenula inicijativu za formiranje Sandžačkog poslaničkog kluba i prema riječima Ugljanina on će nositi teritorijalni predznak, a ne nacionalni.

“Naši poslanici će voditi inicijativu na ideji Sandžaka kao teritorijlno-političke cjeline ravnopravnih građana i naroda koji u njemu žive. Na principu uzajamnog rada za ubrzan ekonomski razvoj Sandžaka i regionalnu samoupravu Sandžaka u Republici Srbiji. Znači Sandžaka, ne srpskog, ne crnogorskog, ne albanskog, ne bošnjačkog nego Sandžaka koji pripada svim građanima i opština u Sandžaku”, rekao je Ugljanin i pozvao sve stranke, pa i radikale ako prihvataju taj koncept da zajedno rade.

Odgovarajući na pitanje šta je ključni cilj svih stranaka, pogotovo onih koje do sada nisu učestvovale na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, Ugljanin je ocjenio da su SDP i SPP ušle u Vladu koja predstavlja izborni štab vladajuće koalicije naprednjaka i socijalista za izbore koji će biti za dvije godine.

“Cilj ove vlade je, na ovim izborima, da uloži sve poluge vlasti i manjinama koje činu više od 17 posto u Republici Srbiji nametne svoje koalicione partnere kao rukovodioce i time u naredne dvije godine stvori 17 posto sigurnih glasova. Učešće tih manjina u vladi služi da budu alibi i pokriće za sve one neprijatnosti koje srpske oružane snage spremaju da učine na Kosovu i Bosni. Bilo bi čestito da ti predstavnici Bošnjaka napuste tu vladu i kažu mi ne želimo da učestvujemo u toj prljavoj igri.”, poručio je Ugljanin.

Predsjednik SDA Sandžaka je završeni popis stanovništva ocjenio kao uspješan sa izvanrednim rezultatima i čestitao ostalim bošnjačkim strankama što su se, kako je naveo, pridružili i nisu bili protiv i aktivno učestvovali da se građani popišu onako kako su se osjećali.

Izvor: Behar.tv

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP