Učitavanje sajta

Vijesti

28. septembar - Dan Bošnjaka

28. septembar - Dan Bošnjaka

Na današnji dan, prije 29 godina, na Prvom bošnjačkom Saboru u Sarajevu donesena je odluka da se Bošnjacima vrati narodno ime Bošnjak i ime maternjeg bosanskog jezika.

Tog dana, 28. septembra 1993. godine u okupiranom Sarajevu sastali su se najugledniji i najznačajniji Bošnjački autoriteti iz zemlje i svijeta, jedinstveni u odluci da vrate svoje historijsko nacionalno ime Bošnjak i obznanili sve ostale elemente bošnjačkog nacionalnog indentiteta.

Bošnjaci su evropski narod koji je preživeo genocid u periodu 1992.-1995. godine, svojim životima odbranio svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu od velikosrpske agresije.

Bošnjaci su danas nezaobilazan politčki faktor na Balkanu.

SDA Sandžaka daje punu podršku suverenoj, jedinstvenoj i cjelovitoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana i naroda, koja je ključ za stabilan i trajan mir na Balkanu.

Svim Bošnjacima u Sandžaku, Bosni i Hercegovini, susjednim zemljama i dijaspori čestitamo Dan Bošnjaka, uz želju da jedinstveni čuvaju i unapređuju svoj bošnjački identitet i tradicionalne vrijednosti u porodičnom i javnom životu.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP