Učitavanje sajta

Vijesti

Kurti: SDA je uspostavila ćelije današnje bosanske države i politički pluralizam unutar i izvan ...

Kurti: SDA je uspostavila ćelije današnje bosanske države i politički pluralizam unutar i izvan Bosne

Premijer Vlade Kosova i predsjednik Pokreta „Samoopredjeljenje“ Albin Kurti uputio je čestitku povodom 33 godine od osnivanja SDA Sandžaka. Čestitku objavljenu na službenom sajtu Vlade Republike Kosovo prenosimo u cjelosti:

„Prije 33 godine, kao i dan danas, Bošnjaci i Albanci se suočavaju sa sličnom sudbinom, podstaknutom apetitima Velike Srbije na čelu sa Miloševićem i Srpskom akademijom.

Na teritoriji Sandžaka gdje se i danas osjeća i čuva kolektivno sjećanje na sličnu sudbinu Albanaca i Bošnjaka, bila je potrebna hrabrost i odlučnost za političke poduhvate. Tadašnja SDA je preuzela inicijativu za taj posao, kako u Bosni tako i van iste. SDA je bio pokret koji je uspostavio ćelije današnje bosanske države, kristalizaciju nacionalnog identiteta, kao i politički pluralizam unutar i izvan Bosne.

Srbija i danas negira počinjen genocid, a ne želi znati ni znati ni za S od Sandžaka. Sistematski dozvoljava i radi na zaustavljanju razvoja regiona u kojima žive pripadnici manjina, kao što su Preševska dolina i Sandžak, dok navodi da drugi rade na protjerivanju Srba. Ne da im širi obim prava, već upire prstom u nas kao diskriminatore. Drugim riječima: u putanji od 33 godine, suočavamo se sa istom Srbijom, Srbijom koja se ne mijenja.

Čestitam 33. godišnjicu osnivanja Pokreta SDA u Sandžaku.“

******************************************

Sot e 33 vjet më parë boshnjakët dhe shqiptarët po ndodheshin përballë një fati të ngjashëm të nxitura nga orekset e një Serbie të Madhe me flamurtar Millosheviqin dhe Akademinë Serbe.

Në territorin e Sanxhakut, ku edhe sot kujtesa kolektive për fatin e ngjashëm të shqiptarëve dhe boshnjakëve ndjehet dhe ruhet, kërkohej guxim e vendosmëri për ndërmarrjet politike. SDA e atëbotshme do t’i dilte zot kësaj pune, si në Bosnje, si jashtë saj. Do të ishte SDA lëvizja që vendosi celulat e shtetit të sotëm boshnjak, kristalizimit të identitetit kombëtar si dhe pluralizmit politik brenda dhe jashtë Bosnjës.

Serbia edhe sot mohon gjenocidet e kryera, dhe nuk do t’ia dijë as për S-në e Sanxhakut. Në mënyrë sistematike çon në moszhvillim rajonet e banuara me pjesëtarë pakicash si Lugina e Preshevës e Sanxhaku, ndërsa flet se tjerët po punojnë në dëbimin e serbëve. Nuk zgjeron të drejtat e tyre, por drejton gishtin kah ne për diskriminim. Në fjalë tjera: në një trajektore prej 33 vjetësh kemi përballë një Serbi që nuk ndryshon.

Urime 33- vjetori i themelimit të Lëvizjes SDA në Sanxhak.

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
?>
slot depo 10k depo 10k situs slot gacor terbaru daftar slot gacor slot gacor hari ini slot gacor 777 slot gacor gampang menang slot gacor 777 slot gacor gampang menang slot server thailand slot thailand 777 slot gacor gampang menang daftar slot gacor slot gacor slot gacor terbaru slot toto toto slot situs toto slot gacor 777 slot gacor gampang menang slot gacor Slot Gacor 88 Slot Gacor Gampang Menang Slot Server Thailand Slot Depo 10k Slot Deposit 10k Daftar Slot Gacor Slot Gacor 777 Slot Gacor Hari Ini Daftar Slot Gacor Slot Thailand Slot Server Thailand Slot Gacor Gampang Menang Slot Depo 5K Slot Deposit 5000 Slot Depo Slot Zeus Situs Slot Gacor Slot Gacor