https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 GENOCIDNA PRIJETNJA MUP-a SRBIJE - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

GENOCIDNA PRIJETNJA MUP-a SRBIJE

GENOCIDNA PRIJETNJA MUP-a SRBIJE

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin na današnjoj konferenciji osvrnuo se na prijetnju koju je državno rukovodstvo Republike Srbije poslalo Bošnjacima Sandžaka preko policajaca MUP-a Republike Srbije i njihovih starješina na proslavi u Priboju.

Konferenciju prenosimo u cjelosti:

“Pored negiranja zločina i genocida nad Bošnjacima od strane aktuelnog velikosprskog režima, glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca, konstantnih prijetnji Bošnjacima Sandžaka na fudbalskim utakmicama u Novom Pazaru, Beogradu i drugim sportskim terenima u Srbiji da će Novi Pazar doživjeti sudbinu Vukovara, a Sjenica sudbinu Srebrenice i druge teške uvrede upućivane Bošnjacima po nacionalnoj osnovi, kulturi i tradiciji, ozvaničeno je kao državna politika na proslavi u Priboju.

Ovo je poruka aktuelnog rukovodstva Republike Srbije da organizovani masovni zločini nad Bošnjacima koje su početkom 90-ih izvršile srpske snage u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima i Bukovici kod Pljevalja očekuju ostale Bošnjake Sandžaka, prvenstveno u Novom Pazaru i Sjenici.

Iz tih razloga SDA Sandžaka neće učestvovati na referendumu zakazanom za 16. januar 2022. godine.

Povlačimo sve svoje predstavnike iz referendumskog procesa.

Pozivamo sve građane Sandžaka da ne uzimaju učešće na predstojećem referendumu.

Ne želimo da učestvujemo u stvaranju iluzije da je stanje normalno i da se ništa opasno ne dešava i ne priprema Bošnjacima Sandžaka.

Ovaj kozmetički referendum je planirana prevara da odvrati pažnju građanima od opasnosti koja se sprema.

Tražimo da se odloži ovaj referendum dok se ne izvrši lustracija u policiji Srbije, tzv. pravosudnim organima i službama bezbjednosti i oružanim snagama Republike Srbije koji su odgovorni za ovakvo stanje.

Tražimo usaglašavanje nacionalne strukture zapošljenih u tužilaštvu, sudstvu, policiji i drugim službama bezbjednosti sa javnim ovlašćenjima u svim gradovim Sandžaka u skladu sa strukturom stanovništva.

Tražimo od Evropske unije i Amerike nastavak međunarodne konferencije o rješavanju Jugoslovenske krize koja je prekinuta Dejtonskom konferencijom.

Bošnjaci Sandžaka se ne osjećaju sigurnim.

Ne slažemo se sa ovakvim odnosom državnih organa prema građanima Sandžaka i Bošnjacima u Srbiji.

Ne slažemo se sa postojećim stanjem i tražimo stabilne mehanizme kako se zločini Bošnjacima nikad više ne bi ponovili.

Tražimo hitno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je naša poslanička grupa u više navrata podnijela Narodnoj skupštini Repubike Srbije na razmatranje i usvajanje.

Ova Rezolucija predviđa jasne mehanizme i korake kako bi se spriječilo ponovno stvaranje svijesti da je zločin dozvoljeno sredstvo za postizanje nacionalnih interesa i teritorijalnih osvajanja.

Želimo da izgradimo institucije i mehanizme za očuvanje i unaprjeđenje međunacionalnog povjerenja i harmonije u Sandžaku.

Ujedno se zahvaljujemo organizacijama koje se bave ljudskim pravima, svim političkim strankama demokratske orijentacije, udruženjima građana, organizacijama civilnog društva koje su osudile ovu opasnu prijetnju Bošnjacima Sandžaka upućenu preko pripadnika MUP-a Srbije.”

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37