https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 NEUTRALNOST POMAŽE KRVNIKU, NIKAD ŽRTVI. ĆUTANJE OHRABRUJE MUČITELJA, NIKAD MUČENOG - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

NEUTRALNOST POMAŽE KRVNIKU, NIKAD ŽRTVI. ĆUTANJE OHRABRUJE MUČITELJA, NIKAD MUČENOG

NEUTRALNOST POMAŽE KRVNIKU, NIKAD ŽRTVI. ĆUTANJE OHRABRUJE MUČITELJA, NIKAD MUČENOG

Predsjednik poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ Šaip Kamberi obrazložio je danas zahtjev da Skupština Srbije usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je na razmatranje i usvajanje Skupštini podnijela poslanička grupa Albanaca Preševske doline i Bošnjaka Sandžaka.

„Dame i gospodo narodni poslanici, Mirëdita – Dobar dan,

Genocid u Srebrenici je ratni zločin izvršen u julu 1995. za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Genocid se sastojao od masovnih, planski provedenih ubistava zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka između 12 i 77 godina,  a izvršile su ga snage Vojske Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića. Događaj se smatra jednim od najvećih masakara u Evropi od Drugog svjetskog rata, u kojem je ubijeno preko 8.000 ljudi.

Genocid u Srebrenici potvrđen je brojnim presudama međunarodnih, domaćih i sudova u regionu. Sudski i činjenično temeljno na relevantnim dokumentima, vještačenjima i svjedočenjima. Između ostalih, izvršenje genocida u i oko Srebrenice potvrdila je i najviša sudska instanca u sistemu Organizacije ujedinjenih naroda – Međunarodni sud pravde u Hagu, koji je bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Pored komandatna VRS Ratka Mladića, za genocid u Srebrenici je osudjen i Radovan Karadžić te Ljubiša Beara, Zdravko Tolimir i Vujadin Popović.

Podsetimo da je Skupština Srbije Deklaraciju o Srebrenici ili Deklaracija o osudi zločina usvojila je 31. marta 2010. godine, te stoga ne postoji nikakva pravna prepreka da se Rezolucija o genocid u Srebrenici danas podrži.

Pravni osnov za izglasavanje ovakve Rezolucije stoji u ZAKONU O SARADNJI SRBIJE I CRNE GORE SA MEĐUNARODNIM TRIBUNALOM ZA KRIVIČNO GONJENJE LICA ODGOVORNIH ZA TEŠKA KRŠENJA MEĐUNARODNOG HUMANITARNOG PRAVA POČINJENA NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE OD 1991. GODINE

Koji u čl. (2) kaže da: Srbija i Crna Gora će poštovati i sprovoditi sudske odluke Međunarodnog krivičnog tribunala.

Srbija ne može da “ukazuje na svoje domaće zakonodavstvo kako bi opravdala nepridržavanje svojih međuanrodnih obaveza. Ako sprsko, domaće zakonodavstvo nije u skladu sa međunarodnim obavezama, ono mora da pod hitno da bude izmenjeno tako da garantuje usklađenost sa tim obavezama", ističe se u odluci kojom se nalaže Srbiji da ispunjava svoju obavezu o saradnji sa Tribunalom.

Kao što je jednom rekao pok. premijer Djindjić: Treba nam pravda kao koncept da su krivci identifikovani i kažnjeni. U tom kontekstu je Haški tribunal je pravosnažno osudio Ratka Maladića za genocid u Srebrenici, ali izglasavnjem Rezolucije, danas bismo osudili i samu ideju zbog koje je Mladić ubijao nedužne Bošnjake.

I za kraj, uz poziv da glasate za Rezoluciju želim da Vas podsetim na izjavu dobitnika Nobelove nagrade za mir iz 1986. godine Eliea  Wiesel: koja kaže:

“Uvijek zauzmite stav. Neutralnost pomaže krvniku, nikad žrtvi. Ćutanje ohrabruje mučitelja, nikad mučenog.“

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP