https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 UGROŽENA USTAVNA PRAVA BOŠNJAKA U SRBIJI - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

UGROŽENA USTAVNA PRAVA BOŠNJAKA U SRBIJI

UGROŽENA USTAVNA PRAVA BOŠNJAKA U SRBIJI

Cilj današnje konferencije za medije SDA Sandžaka je da pozove Bošnjake Sandžaka da koriste svoja ustavom zagarantovana prava u Republici Srbiji istakao je Merfid Kamešničanin, portparol Stranke.

Izjavu prenosimo u cjelosti:

„U tom smislu pozivamo državne organe; ministra prosvjete, policije, pravde, lokalne samouprave, predsjednika Vlade i predsjednika Republike Srbije da osude postupak tužilaštva i policije u Novom Pazaru - zbog zloupotrebe službenog položaja u postupku prema profesorici razdredne nastave Adeli Melajac koja je protiv svoje volje bila prinuđena da ode u Policijsku upravu u Novom Pazaru i daje izjavu bez ikakvog valjanog osnova.

Ovom koordinirananom akcijom organizovanog pritiska tužilaštva, policije i ministarstva prosvjete, prema profesorici razredne nastave za obrazovanje djece na bosanskom maternjem jeziku, na grub se način poručuje Bošnjacima da odustanu od korišćenja Ustavom i zakonom zagarantovanih prava i ako su ona jasno definisana.

Obzirom da su neodgovornim ponašanjem tužilaštva i policije grubo povređena ustavna prava Bošnjaka kao manjinskog naroda u Srbiji, SDA Sandžaka traži da se viši javni tužioc i načelnik policije u Novom Pazaru smijene.

Stranka demokratske akcije Sandžaka uputila zahtjev za održavanje sjednice Savjeta za bezbjednost Grada Novog Pazara.

SDA Sandžaka od Savjeta za bezbjednost traži da razmotri slučajeve nezakonitog postupanja državnih organa prema profesorici razredne nastave, i nekoliko aktuelnih primjera agresivnog nasilničkog ponašanja srpske policije prema Bošnjacima u Novom Pazaru.

Zahtjevamo od Savjeta za bezbjednost Grada Novog Pazara da usvoji prijedlog zaključaka SDA Sandžaka i time vrati povjerenje Bošnjaka u državne organe i pomogne uspostavljanju međunacionalne harmonije u Sandžaku.

I na kraju još jednom pozivamo državne organe na afirmativnu akciju, da preduzmu efikasne mjere i da stanu u zaštitu Ustava i zakona i time vrate povjerenje Bošnjaka Sandžaka u državne organe i tako očuvaju harmoniju i dobre međunacionalne odnose u Sandžaku.“

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37