https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Podrška Vladi Albina Kurtija i zahvalnost za usvojenu Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Podrška Vladi Albina Kurtija i zahvalnost za usvojenu Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

Podrška Vladi Albina Kurtija i zahvalnost za usvojenu Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

Poslanici poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ izrazili su svu svoju podršku premijeru Republike Kosovo Albinu Kurtiju i vladi koju predvodi na sastanku koji su danas imali u njegovom kabinetu u Vladi Republike Kosovo i ukazali da priznaju nezavisnost Kosova.

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljani zahvalio je premijeru Kurtiju na usvajanju rezolucije kojom se osuđuje genocid u Srebrenici u Skupštini Kosova. Rekao je da su Bošnjaci veoma zahvalni što se kosovska skupština osudila ovaj zločin, najveći u Evropi od Drugog svjetskog rata, kada su srpske snage u jednom danu ubile i masakrirali 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Gospodin Ugljanin je naglasio da poslanici koalicije "Ujedinjena dolina - SDA Sandžak" priznaju nezavisnost i državnost Kosova. Rekao je da podržavaju premijera Kurtija i vladu Kosova u njihovoj posvećenosti da zaštiti prava Albanaca u Srbiji. Štiteći prava Albanaca, štitite i prava Bošnjaka, naglasio je Ugljanin.

Dr. Ugljanin je pohvalio pristup premijera Kurtija u uspostavljanju reciprociteta u pravima nacionalnih zajednica na Kosovu i u Srbiji. Ovo je lijek za rješavanje problema manjinski naroda na Balkanu, dodao je.

Poslanici su premijera Kurtija informisali o funkcionisanju Nacionalnih vijeća Albanaca i Bošnjaka, rekli su da Bošnjačko nacionalno veće u Srbiji ima 35 članova, dok Skupština Albanskog nacionalnog vijeća broji 15 članova.

Premijer Kurti je rekao da je polovina Sandžaka trenutno u NATO-u, a polovina nije, na osnovu činjenice da je jedan dio Sandžaka u Srbiji, a drugi u Crnoj Gori. Ponovio je da se Srbija mora distancirati od krvave prošlosti i politike Slobodana Miloševića.

„Dok se Srbija ne distancira i dok ne sagleda pogubno djelovanje u svojoj prošlosti, ne može da ide u pravcu budućnosti i normalizacije odnosa sa Kosovom“, zaključio je premijer Kurti.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP